Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Gombavizsgálat a piacon
A vásárcsarnokban is megjelentek a gombaárusok Fotó: Németh Péter

Gombavizsgálat a piacon

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

A soproni piacon a hónap elejétől ismét elérhető az ingyenes gombabevizsgálási lehetőség.

Térségünkben is elindult az igazi tavaszi gombaszezon. A Sopron Holdingnak és a városvezetésnek köszönhetően idén is ingyenesen lehet megvizsgáltatni a piacon a leszedett, begyűjtött gombát. A szakemberek pedig mindenkinek ajánlják, hogy fogyasztás előtt az összes leszedett terményt nézessék meg. Szerencsére gyilkos galócát eddig nem vittek be, ám néhány mérgező gomba mindig előfordul.


A legnépszerűbb mostanság a mezei szegfűgomba és a csiperkék, de sokan várják a nyári vargányát, ami az elmúlt egy-két hétben bukkant fel a környékbeli erdőkben. A tavaszi gombák első hírnökei a kucsmagombák és a Szent György-gomba, ezekből nem hoztak vizsgálatra idén. A sárga gévagomba, a pisztricgomba és a tövisaljagomba is ehető, viszonylag korán megjelenő faj, talán ezeket kevesebben ismerik. A mérgező fajok közül mindig a gyilkos galócát kell először kiemelni, hisz már május–június hónapban találkozhatunk vele, nagyon veszélyes, végzetes lehet az elfogyasztása.

Vigyáznunk kell továbbá a susulykákkal, a döggombákkal, a kénvirággombákkal, néhány tölcsérgombafajjal, a begöngyölt szélű cölöpgombával, de a csiperkéknek is van enyhén mérgező változata.


Hazánkban több ezer gombafaj él, sokuknak van mérgező „párja”, és a határozásnál a külalakon kívül számos más tényező van, amit figyelni kell. A vizsgálatnál egyéb jó tanácsokkal is ellátja az érdeklődőket a szakértő, például hogyan kell elkészíteni a gombás ételt, ugyanis előfordulhat gyomorrontás, rosszullét a helytelenül megfőzött vagy megsütött gomba elfogyasztása után.


Vannak gombák, amelyek gyomorbántalmakat, hányást, hasmenést, hallucinációt, allergiát okoznak, a súlyosabb mérgezések máj- vagy vesekárosodással, illetve halálozással járhatnak.


Fontos, hogy kisgyermekekkel és bizonyos típusú betegségekkel élő személyekkel ne kóstoltassunk gombát, mert nagyon nehezen emészthető és egyéni érzékenységet okozhat.


A gombavizsgálat napjai és a nyitva tartás ideje a www.sopronholding.hu oldalon érhetők el.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...