Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Gazdiból is megárt a sok
Horváth Adrienn és Gordon a kevésbé ismert helyekre jár sétálni

Gazdiból is megárt a sok

| Benke Éva | Zöld Sopron

A kutyatartókat is új helyzet elé állítja a karantén. Sétálni muszáj, főként, ha lakásban tartunk kutyát, de most gond lehet, ha ezt egy idős ember teszi nap mint nap. A kutyákat érintő probléma, hogy több időt töltünk otthon, és nem hagyjuk úgy pihenni az állatot, mint eddig.

Jogos kérdés, hogy a több szabadidőnkben merre induljunk a kutyánkkal sétálni, ahogy az is, hogy miként töltsük vele hasznosan az időt. 

– Érthető, hogy mindez felmerül a gazdákban, de ennél sokkal fontosabb, hogy hagyjuk a kutyánkat pihenni – mondta Kozák Enikő, a Soproni Kutyasuli vezetője. – A karantén a kutyáknak is új helyzet, megszokták, míg dolgozunk, ők pihennek. A háziasítás ellenére a kutya ragadozó állat, és mint ilyen, nappal is alszik. Az embereknek jólesik az állat közelsége, de ezzel nem szabad visszaélni. Ha hirtelen túl sokszor visszük sétálni, vagy újabb és újabb trükkökre tanítjuk, ártunk. Az idegrendszerük túlfáradhat, és ez problémás viselkedést szülhet. Könnyen előfordulhat, hogy amikor visszamegyünk dolgozni, szeparációs szorongás alakul ki, melynek eredményeként a kutya szétbontja a lakást, vagy akár önmagában tesz kárt. Nappal két–három óra egyedüllét minden kutyának és macskának kell.

– A városban jelenleg két helyen van látogatható kutyafuttató – tette hozzá Sallay Krisztián, a Sopron Holding Zrt. zöldterület-gazdálkodási divízió vezetője. – A Felsőbüki Nagy Pál utcai és a tómalmi. Mindkettő elég nagy, ha többen vannak kint egy időben, akkor is be lehet tartani a most előírt távolságot.

Alternatíva az erdő, ezzel sokan élnek is, az ismertebb kirándulóhelyek az elmúlt hetekben zsúfolttá váltak.

– Észrevehetően többen vannak az erdő népszerű részein, a Károly-kilátó környéke és az Ojtozi fasor is gyakran zsúfolt – mesélte Horváth Adrienn, a 9 éves Gordon gazdája. – Mi eddig is korán reggel szerettünk sétálni, most is inkább ezt az időpontot választjuk.

Bár sok idős gazdi továbbra is maga oldja meg a sétáltatást, arra az esetre, ha valaki nem tud vagy nem szeretne kijárni a kutyájával, létezik megoldás. A Zöldeb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület ebben segít. – Sopronban nyolc önkéntesünk van jelenleg – tájékoztatta lapunkat Hirbek Edina, az egyesület elnöke. – Már márciusban létrehoztuk a Segítség gazdiknak karantén idején nevű face­book-csoportot, javaslatot fogalmaztunk meg a kutyafuttatókon betartandó szabályokról, és további önkéntesek toborzásába kezdtünk. Javasoljuk, hogy a futtatókban ezer négyzetméterenként egyszerre maximum 5–6 fő tartózkodjon, ne simogassuk egymás kutyáját, és a kutyák csak a saját játékaikkal játsszanak.

Új kutyafuttató épül a Jerevánon

Javában tartanak a tereprendezési munkálatok a Jereván-lakótelepen, ahol egy új, modern kutyafuttatót alakítanak ki – közölte facebook-oldalán Csiszár Szabolcs alpolgármester, a körzet egyik képviselője. A közelben egy új parkoló is a gazdik rendelkezésére áll, emellett fontos szempont, hogy a fáknak sem esik bántódásuk.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...