Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Gasztro Sopron bortúrával

| Köves Andrea | Zöld Sopron

A nemrégiben alakult Gasztro Sopron Egyesület azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a város gasztronómiai életét még színesebbé, izgalmasabbá tegye. Ennek jegyében megtartották első nagyszabású rendezvényüket: egy az egész várost felölelő bortúrát.

– A történet évekkel ezelőtt kezdődött – mesélte Kovács Attila rendezvényszervező, soproni vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek tulajdonosa. – Vagyunk néhányan, a soproni gasztronómiában dolgozó szakemberek, akik eljártunk egymás rendezvényeire, néztük, hogy a másik mit csinál, sőt rendszeresen beszélgettünk is egymással a terveinkről, elképzeléseinkről. Rájöttünk, hogy sokkal izgalmasabb, nagyobb volumenű programkínálattal tudnánk előállni, ha összefogunk. Ennek eredményeképpen született meg a Gasztro Sopron, amelynek jelenleg tizenkét tagja van. Hiszek abban, hogy a helyi gasztronómiában sokkal nagyobb lehetőségek rejlenek a mostani helyzetnél, az egyesület segíthet a felvirágoztatásban. Ez egyébként az egész város érdeke, hiszen nem csupán a soproniak kamatoztathatnak mind ebből, hanem a turizmusra is élénkítő hatással bír, ha országos, sőt nemzetközi híre van egy-egy kiemelkedő gasztronómiai programnak. 

Ennek a gondolatnak a jegyében született meg a hétvégén az egyesület első nagyobb szabású rendezvénye, a Gasztro Sopron bortúra, amelynek keretén belül a város különböző pontjain tizenegy helyszínen tizenegy soproni és tizenegy nem soproni borásszal találkozhattak a résztvevők, valamint zenei programokat is tartottak.

– Nagy sikert aratott a rendezvény, a borászok az első szóra jöttek, a közönség pedig kora délutántól késő estig kóstolhatta a borokat, miközben mindenütt más-más finom falatokat is kínáltak a vendéglátóhelyek – összegezte a tapasztalatokat az egyik főszervező, Lukács Szabolcs gasztronómiai szakember. – A rendezvény elérte a célját, hiszen a programban résztvevő éttermek élettel teltek meg, a túra remek lehetőséget nyújtott a baráti, családi találkozókra.

A Gasztro Sopron a jövőben még nagyobb szabású rendezvényeket tervez. A szakemberek úgy látják: a város az utóbbi években nagyon szép lett, sokat fejlődött, ezt a vonzerőt lehet erősíteni egy sokrétűbb, izgalmasabb gasztronómiai kínálattal.

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...