Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fűtsön figyelmesen!
Szellőztessünk naponta a fűtési szezon alatt is! Fotóillusztráció: Németh Péter

Fűtsön figyelmesen!

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Kis odafigyeléssel és néhány hasznos tanács betartásával, adott esetben a fűtési szokásaink megváltoztatásával jelentős összeget takaríthatunk meg.

A felmérések szerint hazánkban átlagosan – kisebb-nagyobb intenzitással – hét hónapon át kell fűtenünk a házunkat, lakásunkat. A háztartásokban felhasznált energia 50–70 százaléka is erre megy el. Így nagyon nem mindegy, hogy hogyan fűtünk, kis odafigyeléssel jelentős összeget spórolhatunk meg. Energiafelhasználásunk takarékossága a szigetelésen, a fűtési rendszerek korszerűsítésén, a nyílászárókon és saját magunkon múlik.

A helyiségek nappali vagy éjszakai hőmérsékletének szabályozásával sok energiát lehet megtakarítani. Tény, hogy 1 Celsius-fokkal alacsonyabb hőmérséklet 5–6 százalékkal csökkenti az energiafelhasználást.

A nappaliban megfelelő a 20 fok, de a gyerekszobában 22 fok is lehet, a hálószobában viszont elég, ha 18 fokot tartunk. Nappal a hálószobában nemigen tartózkodunk, éjszaka pedig egészségesebb, kellemesebb az alvás, ha nincs meleg. A fürdőszobában 22 fok a megfelelő hőmérséklet nap közben.

Ne szárítsunk radiátoron, és ne tartsunk ott semmit! Ezzel szabaddá tesszük a meleg levegő áramlását, és jobb lesz a hőérzetünk, mintha csak szivárogna a meleg. Ha nem vagyunk otthon, akkor lejjebb csavarhatjuk a fűtőtest szabályozását.

Az alacsonyabb hőmérséklet melegebbnek tűnik, ha eléggé párás a levegő. A fűtött szobákban tegyünk enyhén sós vízzel telt tálkát a radiátor mellé, vagy használhatunk párologtató készüléket is. Tartsunk 40–60 százalékos páratartalmat a lakásban, ez ideális az egészségünk szempontjából, és a hőérzetünk miatt is szükséges. A szobanövények is párásítanak a lakásban.

Szellőztessünk rendszeresen a fűtési szezon alatt is! Ennek legjobb módja az, ha naponta kétszer 3–5 percre szélesre tárjuk az ablakot, hogy az egész lakás levegője kicserélődjék, de ennyi idő alatt a falak, tárgyak még nem hűlnek le. Ez a módszer sokkal célravezetőbb, mintha hosszú időn át résnyire nyitva tartanánk az ablakot, hiszen ekkor folyamatosan távozik a meleg. A szellőztetés alatt természetesen állítsuk le a fűtést! Éjszakára érdemes elhúzni a vastag függönyt és lehúzni a redőnyt, mert ezzel szigeteljük az ablakot.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...