Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Főszerepben  a hazai barlangok
Az Ottó-barlang homokkő fala. Fotó: Soproni Téma-archívum

Főszerepben a hazai barlangok

| Zöld Sopron

Barlangoljunk! – március a barlangok hónapja. Ezzel a szlogennel hirdetnek különleges programokat a hazai nemzeti parkok.

Az elmúlt évtizedben jelentősen növekedett hazánk ismert barlangjainak száma. Jelenleg mintegy 4200 barlang található az Országos Barlangnyilvántartásban, amelyek összes hossza több mint 300 kilométer. Ebből 174 ismert barlang húzódik fővárosunk alatt, amelyek járatrendszere meghaladja az 58 kilométert.

Egyedülálló programokkal várja az aktív kikapcsolódásra vágyó látogatóit hazánk számos nemzeti parkja országszerte egész márciusban. A cél hazánk különleges barlangjainak bemutatása és népszerűsítése. További részletek a www.magyarnemzetiparkok.hu/barlangolas oldalon találhatók.

Sopron környékén nem nagy kihívás bejárni a barlangokat, hiszen méretesebb mindössze négy van. (Erről lapunkban is írtunk: Az Ottó- és a Ferenc-barlang, Soproni Téma, 2021. szeptember 29.) A négy barlang közül három látogatható: a 16 méter hosszú Fehér-barlang, valamint a Dudlesz-erdőben lévő Ottó- és a Ferenc-barlang. Utóbi barlangok homokkő falain kirajzolódott mintázatokon megfigyelhetjük a Pannon-tenger évmilliós múltját. 

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...