Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fiatalok a klíma védelmében
A Széchenyi-gimnázium 10.a osztályosai a projekthéten számolták ki iskolájuk éves szén-dioxid-kibocsátását

Fiatalok a klíma védelmében

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Kiszámították iskolájuk egyéves teljes szén-dioxid-kibocsátását, és gyakorlati javaslatokat is tettek annak minimalizálására a Soproni Széchenyi István Gimnázium 10.a osztályosai. A projekthét eredménye felülmúlta a várakozásokat.

A közelmúltban projekthetet tartottak a Széchenyi-gimnáziumban. A diákok egy meghatározott témán dolgoztak – igyekezve elszakadni a megszokott tantárgyaktól és az iskolai környezettől, továbbá arra törekedve, hogy munkájuk eredményeként valamilyen produktumot hozzanak létre. 

– A szén-dioxid-kibocsátás kiszámításának ötlete akkor merült fel, amikor ősszel egy hétre a kempteni testvériskolánkhoz látogatott a széchenyis diákok egy csoportja – mesélte Biczó Dániel. – A német diákoknak volt egy hasonló kezdeményezésük, amit mi bizonyos módosításokkal valósítottunk meg. Büszkék vagyunk többek között arra, hogy a munkafolyamatok megtervezését, a felmérési módszer kialakítását és a számításainkat – osztályfőnökünk, Barta Róbert tanár úr támogatásával, de közvetlen tanári közreműködés nélkül – önállóan végeztük.

A kempteniek 2016-os tanulmányukban célként tűzték ki, hogy 2025-re klímasemlegesítik az iskolájukat. A soproni diákok nem mertek ennyire ambiciózus terveket megfogalmazni, viszont a felmérést elemző 30 oldalas dokumentumban környezetkímélő megoldásokat javasoltak az iskolavezetés és diáktársaik számára.

– A projekt előkészítő fázisában kitöltettünk egy kérdőívet intézményünk tanulóival és tanáraival, majd megkérdeztük, hajlandóak lennének-e környezetbarátabb megoldásokra áttérni – folytatta Nyikos Barnabás. – Ezután kiszámítottuk, hogy iskolánk működése jelenleg mennyi szén-dioxid kibocsátásával jár évente – 360 tonna/ év jött ki –, aztán azt is megbecsültük, hogy a változtatások eredményeképpen mennyivel lehetne ez kevesebb.

A diákok a projekthét eredményeit egy tanulmányban tették közzé, ami már hozzáférhető az iskola honlapján. A tanulók új ötleteket vetettek fel a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében, többek között egy kiállítással egybekötött környezetvédelmi projektnapét vagy a gimnazisták faültetési programban részvételének megszervezését.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...