Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Feléled a Várhely
A Várhelyen idén két lépcsőben több beruházás is megvalósul: helytörténeti tanösvény és vaskori házrekonstrukció is készül Fotó: TAEG Zrt.

Boszorkány meseösvény és helytörténeti beruházás

Feléled a Várhely

| Bertha Ágnes | Zöld Sopron

A Várhely, a Muck és a Károly-magaslat – a három terület fejlesztése áll a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. idei terveinek középpontjában. Előbbire helytörténeti tanösvényt és kora vaskori házrekonstrukciót álmodtak, a Muckon a volt éttermet és vendégházat szeretnék felújítani, a Károly-magaslaton óvodásoknak készül meseösvény.

A Várhely a Soproni-hegyvidék egyik legfontosabb történelmi emlékhelye, itt március végére helytörténeti tanösvényt szeretne kialakítani az erdőgazdaság. Az aszfaltos útról letérő ösvénytől a kilátóig nyolc állomáshelyen háromnyelvű, egységes arculatú táblákat helyeznek ki, amelyeken a Várhelyről, a halomsírokról és a vaskori emlékekről adnak tájékoztatást, emellett felújítják a halomsírt is.


A legkisebb korosztálynak szánja a TAEG március 29-re elkészülő, a Károly-magaslati parkolótól a vadászati múzeumig tervezett boszorkány meseösvényt, amely Ábrahám Zsuzsanna elképzelése alapján kel életre. Az első táblán a gyerekek találnak egy kincsestérképet, majd a további nyolc állomáson feladatok várják őket. Aki minden előírást hibátlanul teljesít, meglepetés várja az erdei büfében.


Az idei év folyamán további fejlesztések is várhatóak a Várhelyen: minisztériumi forrás felhasználásával elkészítenek egy korai vaskori házrekonstukciót. Ez alapján az érdeklődők láthatják, hogyan éltek, milyen eszközöket használtak a 2500 évvel ezelőtt itt élők.


A napokban hirdette ki a Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program annak a hat erdőgazdaságnak a nevét, amely támogatást nyert: a TAEG Zrt. a 2016 eleje óta üresen álló mucki vendéglő felújítására pályázott. A főépület funkciója nem változik a 450 millió forintos beruházás során: az alsó szinten megmarad az étterem, az emeleten pedig vendégszobákat alakítanak ki, amely így mintegy 40 fő elszállásolására lesz alkalmas. Az épület felújítása a pinceszigeteléstől az energetikai megújításon át a tetőcseréig teljes körűen szükséges. A jelenlegi fa barakképület helyén kulcsosházat szeretnének kialakítani, amely hatfős szobákban, felszerelt konyhával mintegy ötven látogató befogadására lesz alkalmas. Az épület egész évben nyitva áll: nyáron gyermektábor működik majd itt, az év többi szakában turistaházként várja a kirándulókat.


A TAEG Zrt. idén elkezdődő két nagy beruházása – a Károly-magaslati lombkorona-tanösvény, valamint a mucki Erdők Háza és vadaspark – jelenleg a közbeszerzési eljárás szakaszában tart. A tervek szerint augusztusban elindulhat a munka párhuzamosan mindkét helyszínen.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...