Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Eredményes parlagfű-felderítés
Megyénkben is felszálltak nyáron a helikopterek, a parlagfűvel fertőzött területeket térképezték fel Fotó: Soproni Téma-archívum

Eredményes parlagfű-felderítés

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Bár 33 hektáron találtak a Soproni Járásban ­parlagfüvet a kormányhivatal munkatársai, de eredményesnek ítélik az együttműködést a gazdákkal.

A szakemberek szerint az idei időjárás sajnos kedvezett a parlagfű fejlődésének, így minden eddiginél hatékonyabb védekezésre volt szükség. Ennek megfelelően megyénkben helikopteres felderítéssel is segítették a védekezést. – A gazdákkal való eredményes együttműködésnek köszönhetően a parlagfű terjedését sikerült megállítani, azonban a fertőzöttség mérséklésén tovább kell dolgozni – közölték lapunkkal a megyei kormányhivatalnál. 

Mint megtudtuk, a Soproni Járásban a parlagfűvel fertőzött külterület nagysága 33 hektár volt. A megyében a helyszíni ellenőrzések alapján 90 hatósági eljárás indult, amelyből 20 a Soproni Járást érintette. A lezárult ügyekben a megyénkben ez idáig közel 4,5 millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki. Az összes eljárás azonban még nem ért véget, így a bírság összege elérheti a 8,5 millió forintot is. Közérdekű védekezést azonban nem kellett elrendelni, mert a tulajdonosok a felszólítást követően kiirtották a parlagfüvet.

Közös felderítés

Megyénkben és az ausztriai Burgenlandban Joint Ambrosia Action néven közös légi és földi felderítést is végeztek. Ebből kiderült, hogy az osztrák tartományban a parlagfűfertőzés mértéke magasabb volt, mint Magyarországon.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...