Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Érdekességek a karácsonyfáról
Fotó: Leczovics Zsolt

Érdekességek a karácsonyfáról

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Az első írásos emlék a fenyőfa árusításáról Elzászból származik, s 1521-ben vetették papírra.

 Azóta elsuhant pár száz esztendő, azonban az év ezen időszakában mégis rengetegen kezdünk el karácsonyfa után kutatni.


Milyen örökzölddel is ékesítsük ünnepi gúnyába bújó otthonunkat? Néhány érdekesség a karácsonyfáról.


Karácsonyfát első ízben a Német–Római Birodalomban állítottak az 1500-as években. Egy régi történet szerint először Luther Márton aggatott gyertyákat a karácsonyfára. Az ízig-vérig hagyományos ünnepi örökzöldre egy tucat gyertyát helyeztek, jelképezvén ezzel az esztendő 12 hónapját.


Hazánkban az 1800-as évek második felétől indult hódító útjára a karácsonyfa-állítás szokása. Az első magyarországi karácsonyfát feltételezések szerint Brunszvik Teréz díszítette 1824-ben Aszódon. Sopronban az első „mindenki karácsonyfáját” 1932-ben állították fel.


A karácsonyfát kezdetben gyümölccsel, többnyire almával, illetve mogyoróval ékesítették a szorgos kezek. Később cukorka, marcipános sütemény és üvegdísz, valamint füzérek is kerültek az ünnepi fenyőre. Az égősorok csupán a közelmúltban terjedtek el.


Hazánkban az otthonok zömében valódi örökzöldek alá kerülnek az ajándékok. Meglepő, de környezetkímélőbb lehet az, ha kivágott fenyőt vásárolunk – mutat rá egy kutatás. Egy közönséges műfenyő átlagos élettartama ugyanis hat év, ha pedig ennyi ideig használják, akkor nagyjából háromszor annyi üvegházhatású gáz kibocsátásával jár a legyártása és a szállítása, mint az élő fenyőé.

(sopronmedia.hu)

Kapcsolódó cikkek

Ingyenes parkolás

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Az idei ünnepekkor is ingyenes lesz a parkolás Sopronban. A városvezetés döntése értelmében a felszíni parkolási övezetekben december 14., szombattól január 1., szerdáig nem kell fizetni az autósoknak. A hatályos rendelet értelmében a felszíni és mélygarázs éves bérletek 2020. január 31-ig érvényesek.