Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Erdei örömgyaloglás
Fotó: Németh Péter

Erdei örömgyaloglás

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Másfél évvel ezelőtt csatlakozott Sopron is az Országos Gyalogló Idős Klub mozgalomhoz, melynek célja az egészség megőrzése, az aktív életmód támogatása és a közösségi kapcsolatok ápolása.

Kellemes őszi napsütésben gyülekeztek a nyári szünet utáni szokásos csütörtök délelőtti túrájukra a Soproni Gyalogló Idős Klub tagjai a Lövérek lábánál. Hétről hétre ötvenen–hatvanan vágnak neki a szakavatott túravezető által irányított kirándulásoknak. A program alapos bemelegítéssel kezdődik, majd indul a túra, amely során könnyebb és nehezebb szakaszok váltják egymást. Nem a teljesítményen van a hangsúly, hanem a közös mozgás örömén, a baráti beszélgetéseken, a sok-sok jóízű nevetésen. A csapat tagjai olyannyira kedvet kaptak a gyalogláshoz, hogy közülük sokan még a nyári időszakban is rótták a parkerdő turistaútjait. Lelkes túrázó dr. Sütő Teréz, a helyi klub vezetője, az Idősek Európai Háza Alapítvány elnöke is, aki a gyaloglás számtalan előnyére hívja fel a korosztálya figyelmét.  

– A legfontosabb talán, hogy társaságban vagyunk. A gyaloglás idős korban igazi csodaszer. Számos betegség megelőzésében segíthet, a magas vérnyomás rendezésére, az érrendszerre a rendszeres séta nagyon jó hatással bír. Az Alzheimer Klub soproni szervezete keretében kezdte meg működését a helyi gyalogló mozgalom, nem véletlenül, hiszen a séta nagyon nagy szerepet játszik a demencia megelőzésében. Idős korban sokan küzdenek depresszióval a magány miatt, aki eljön a sétáinkra, remek közösségbe kerül, jókat beszélgethet, ismerkedhet, rég látott barátokra találhat.

Princzes Róbertné is, ha teheti, hétről hétre kezébe veszi a túrabotot, mind mondja: ha egyedül kellene gyalogolnia, nem biztos, hogy nekivágna az erdőnek, a jó társaság azonban remek motivációt nyújt számára. A Soproni Gyalogló Idős Klub arcának dr. Amberger Erzsébetet választották, aki egészségügyi szakemberként is támogatja a klub működését, és saját maga is szenvedélyes túrázó. A legszorgalmasabb túrázókra a napokban egy minisztériumi pályázatnak köszönhetően jutalmazás és egy ajándék pannonhalmi kirándulás vár, ahol dr. Várszegi Asztrik püspök, nyugalmazott pannonhalmi főapát is fogadja a soproni csoportot. Az erdei séták minden héten kétszer indulnak: csütörtökön 10 órától a Lövér Szálló buszfordulójától, míg szombaton 10 órakor a Deák térről. A túrákra minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...