Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Emlékhelyek a parkerdőben
Az ágfalvi csata emlékműve a Lövér Kalandparknál, Bella Lajos emléktáblája a Várhelyen és Hédl András szobra a Károly-kilátóhoz vezető úton – valamennyi emlékhely népszerű kirándulócélpont Fo

A történelmi múltat idézik a Soproni-hegységben található alkotások

Emlékhelyek a parkerdőben

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

A Soproni Parkerdőben számos történelmi és kultúrtörténeti emlékkel találkozhatnak a kirándulók. Sorozatunkat újabb emlékek bemutatásával folytatjuk.

A Lövér Kalandpark előtti parkoló és pihenőhely végében található az ágfalvi csata emlékműve. A második ágfalvi összecsapás a nyugat-magyarországi felkelés fontos ütközete volt 1921. szeptember 8-án, amelyben a Rongyos Gárda sikerrel futamította meg a Sopron elfoglalására küldött, négyszeres túlerőben lévő osztrák csendőröket. Ezután ők nem tettek több kísérletet a terület megszállására, így az összecsapás nagymértékben hozzájárult a soproni népszavazás kiírásához.

A Károly-kilátóhoz vezető úton találjuk Hédl András erdész szobrát. Sokoldalú felkészültsége, gyakorlata alapján sikeresen oldotta meg a kézifűrészeket követő új technológiák bevezetését, motorfűrészek, anyagmozgatási technológiák fejlesztését. Ismerte a hegyvidéki erdők minden zugát, tudta, hogy mikor és hol kell a természeti folyamatokat segíteni.

A 483 méter magas gerincen álló, 37,4 katasztrális hold kiterjedésű soproni Várhely fából és földből emelt Hallstatt kori sáncvára a keleti Hallstatt kultúra egyik legfontosabb lelőhelye. Az itteni feltárásokat 1887-ben Bella Lajos (a reáliskola, mai Széchenyi-gimnázium tanára, Sopron vármegye és Sopron szabad királyi város Régészeti Társulatának titkára) kezdte meg. 1932-ig több ásatás történt a földvárban és a mellette elterülő halomsírokból álló temető területén. Európa-szerte híresek a szakemberek körében a Burgstall alakos urnái, amelyek még Bella Lajos kutatásai során kerültek elő, munkásságát az itt található emlékmű örökíti meg.

Forrás: a Tanulmányi Erdőgazdaság gondozásában megjelent Emlékhelyek című kiadvány

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...