Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Életmentő készülékek
Dömötör Ildikó mutatja a szén-monoxid-érzékelőket az egyik soproni üzletben Fotó: Németh Péter

A szén-monoxid-érzékelőt legalább 1,5 méter magasra tegyük!

Életmentő készülékek

| Czetin Zoltán | Zöld Sopron

Néma gyilkos – így is nevezik a szén-monoxidot. Nem múlik el úgy fűtési szezon, hogy ne szedne áldozatot a színtelen, szagtalan gáz. A közelmúltban egy soproni társasházi lakásban is szén-monoxid került a levegőbe, de a lakók időben eszméltek és elhagyták az ingatlant.

Azt már szerencsére egyre többen tudják, hogy ha biztonságban szeretnének aludni, akkor érdemes szén-monoxid-érzékelőt tartaniuk a lakásban. Azt viszont már kevesebben, hogy honnan szerezhetnek be olyan készüléket, ami tökéletes védelmet biztosít. – Mindenképpen olyat válasszunk, aminek magyar kezelési útmutatója van, és amit akár az üzletben is meg tudunk nézni – mondta el Molnár Sándor tűzoltó ezredes, a Soproni Katasztrófavédelmi Kirendeltsége vezetője. – A készülék elhelyezésénél figyelembe kell venni, hogy a szén-monoxid könnyebb a levegőnél, így a magasan lévő helyeken gyűlik össze először, ezért a mérőt legalább másfél méter magasra tegyük! Fontos kihangsúlyozni, hogy minden olyan helyiségben, ahol nyílt égésterű berendezés működik, kerüljön érzékelő!

Molnár Sándor hozzátette: ha jelez a készülék, azonnal hagyjuk el az épületet, és hívjuk a 105-ös vagy a 112-es segélyhívószámok valamelyikét!

Ahhoz hogy ne kelljen a szén-monoxid-riasztó hangjára ébrednünk, érdemes odafigyelni a kazánok, a gázkészülékek és a kémények alapos ellenőrzésére is. Erre szilárd tüzelésű kémények esetében évente, gáztüzelésű kémények esetében kétévente van szükség. Emellett ha valaki gázüzemű vagy elektromos berendezést használ fűtésre, azt a gyártói előírások szerint kell folyamatosan felülvizsgáltatnia.

Egy ablakcsere vagy szellőzőberendezés beépítése esetén fontos a megfelelő levegő-utánpótlást biztosítani. Ehhez érdemes szakember segítségét igénybe venni.

Bevizsgált termékek

A hatóságilag bevizsgált és megfelelőnek minősített szén-monoxid-érzékelők listája ezen az oldalon olvasható:

www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/piacfelugyelet/Megfelelo_CO-erzekelok_20170803.pdf

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...