Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Egyik kedvenc dísznövényünk

Egyik kedvenc dísznövényünk

| Madarász Réka | Zöld Sopron

A legnépszerűbb balkonnövényeink egyike, a petúnia Dél-Amerikából származik, és a burgonyafélék családjába tartozik. Mivel a kártevők is nagyon szeretik, sokan félnek a gondozásától.

A latinul is petunia névre hallgató növénynek általában tölcsér alakú virágai vannak, de ismerünk dupla, telt virágúakat is, léteznek csüngő és álló, kisebb és nagyobb virágú változatai, melyek a szivárvány szinte minden színében pompáznak.


– A petúnia gondozása nagyon egyszerű – tudtuk meg Kámánné Erzsébet virágüzlet-tulajdonostól. – Egynyári növény; a tőzeges, jó vízáteresztő-képességű talajt kedveli. Csak szabadban érdemes tartani, óriási fényigénye miatt lakásban nem marad meg.

A petúnia rengeteg vizet párologtat el, amelynek pótlásáról gondoskodni kell. Nagy a tápanyagigénye, ezért ha azt szeretnénk, hogy sok virágot hozzon, heti egyszer tápoldatozni kell. A legjobb, ha a folyékony tápot az öntözővízbe juttatjuk.

– Sokan nem tudják, hogy a petúnia szebben fejlődik, ha nyírjuk – folytatta a virágok szakértője. – Serkenthetjük a virágzását, ha eltávolítjuk róla az elhalt részeket. Nagyon érzékeny a kártevőkre, különösen a levéltetű támadja meg előszeretettel. Ha azt tapasztaljuk, hogy a növény ragacsos lesz, illetve hangyák jelennek meg rajta, fújjuk le üzletben kapható permetszerrel!

A növényt tudjuk szaporítani is: az elnyílt virágokról gyűjtsük be a magvakat, és tároljuk száraz, hűvös, fagymentes helyen! Februárban vegyük elő azokat, szórjuk cserépbe, szépen elsimított talajra, majd szitán keresztül szórjunk rá még egy réteg földet! A cserepet tegyük meleg, fényes helyre a lakásban!

– Hamarosan ki fognak bújni a kis növénykék – tette hozzá Erzsébet. – Mivel nagyon sűrűn nőnek, meg kell őket ritkítani. A gyökerestől kihúzott kis petúniákat átültethetjük egy másik cserépbe. Ha véget érnek a fagyok, kitehetjük őket a szabadba. 

Kapcsolódó cikkek

A kert igazi örömforrás

A kert igazi örömforrás

2024. 04. 03. | Köves Andrea

„Szeress otthon lenni, szeress a kertben lenni!” ezzel a sokat mondó címmel tartott előadást a GYIK Rendezvényházban az ország egyik legnépszerűbb ker...

Vándorolj szalamandráért!

Vándorolj szalamandráért!

2024. 04. 03. | Köves Andrea

A Soproni Vándorok Túraegylet tagjai számára igazi ajándék a természetjárás, szeretnék ezt az élményt minél több emberrel megismertetni. Ennek jegyébe...