Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Egyetemi elnöki vizit
Áder János köztársasági elnök a méhek életét tanulmányozó biomonitoring-rendszerrel ismerkedett a Soproni Egyetemen, miután előadást tartott a klímaváltozásról Fotó: MTI – Koszticsák Szilárd

Áder János kísérletekkel tarkított előadást tartott

Egyetemi elnöki vizit

| MTI | Zöld Sopron

– Magyarország megduplázta erdőterületeinek nagyságát 1921 óta, ami világviszonylatban is egyedülálló – hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök a Soproni Egyetem hallgatóinak tartott előadásában.

Áder János elmondta, hogy a trianoni szerződés következtében Magyarország erdőterületeinek mintegy nyolcvankilenc százalékát veszítette el, de a fenntartható erdőgazdálkodásnak köszönhetően 11-ről 21 százalékra nőtt mára az erdőterületek nagysága. A cél a 27 százalék elérése – jelentette ki, és hozzátette, hogy erre büszkének kell lennünk, mert a Földön évente harmincmillió hektárnyi erdő tűnik el, ami Olaszország méretének felel meg.

Kitért arra is, hogy Kanada is a soproni egyetem 1956 után odaérkező egykori oktatóinak és hallgatóinak köszönhetően tért át a fenntartható erdőgazdálkodásra, ők mutatták meg, hogy az ottani gazdálkodás az erdőségeket veszélyezteti. 1956-ban 141 hallgató és 14 tanár hagyta el a soproni egyetemet.

Áder János szemléltető kísérletekkel tarkított előadásában arról is beszélt, hogy a környezet mesterséges átalakítása az ipari forradalom óta elérte a 99 százalékot, ami nemcsak az erdők kiirtását, hanem a vizes élőhelyek elpusztítását is jelenti. Földtörténeti léptékkel mérve kis időről van szó, de az okozott kár mértéke felbecsülhetetlen – jelentette ki.

Hozzátette, hogy a „dobd el” kultúra helyett szemlélet­váltásra van szükség, egy olyan gazdaság megteremtésére, mint amilyen a természet körforgása. Példaként hozta fel, hogy magánemberként a megelőzés, a csökkentés, az újrahasználat, az újrahasznosítás és a komposztálás lehet a módja a szemléletváltásnak, de az iparban magyar technológiai megoldások is léteznek.

A köztársasági elnök hangsúlyozta azt is, hogy minden mérvadó elemzés szerint, ha nem változtatunk a tevékenységünkön, szomorú társadalmi folyamatok fogják kísérni a mindennapjainkat, pedig egyáltalán nem mindegy, hogy milyen környezetben élünk, és milyen környezetet adunk át gyermekeinknek, unokáinknak.

Kapcsolódó cikkek

Ingyenes parkolás

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Az idei ünnepekkor is ingyenes lesz a parkolás Sopronban. A városvezetés döntése értelmében a felszíni parkolási övezetekben december 14., szombattól január 1., szerdáig nem kell fizetni az autósoknak. A hatályos rendelet értelmében a felszíni és mélygarázs éves bérletek 2020. január 31-ig érvényesek.