Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Égetés szélcsendben

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

A kiskertben összegyűlt fa- és növényi hulladék elégetésének is megvannak a szabályai. Sopron belterületén áprilisban még lehet égetni.

A belterületen végzett növényi hulladék égetésének feltételeit Sopronban önkormányzati rendelet szabályozza, amely alapján a kerti hulladék elégetése március 1-től április 30-ig, valamint október 1-től november 30-ig en­­ge­­délyezett. Ezen időszakban is csak szélcsendben szabad tüzet gyújtani, így érdemes előtte az időjárásról tájékozódni.

– Az elmúlt években megtapasztalhattuk, hogy gyakran pil­­­­­­­lanatok alatt a szép, napos, szél­­csendes időből viharos erejű széllökések kerekedhetnek, ezért nem elegendő az aktuális időjárást megfigyelni a tűzgyújtás előtt, hanem feltétlenül tájékozódni szükséges az előrejelzésekről is – közölte Gyenge Koppány, a polgármesteri hivatal közbiztonsági referense. – A ker­­ti hulladékot csak jól kialakított tűzrakóhelyen és telken lehet elégetni, ahol az égetés anyagi kárt nem okozhat. Az égetendő hulladék nem tartalmazhat kom­­munális, illetve ipari eredetű hulladékot. Az égetés során rendelkezni kell a tűz oltásához szükséges eszközökkel, felszerelésekkel. A tűz oltására alkalmas a tűzoltókészülék mellett a tűz közelében elhelyezett vö­­dör tele vízzel vagy homok és lapát. Nem szükséges a felsoroltak mindegyikét előkészíteni, de baj esetén azonnal el kell kezdeni az oltást.

A tűzgyújtás megkezdése előtt érdemes tájékozódni az informális felületeken, sajtóban az időjárás alakulásáról, illetőleg az esetleg tűzgyújtási tilalom területi és időbeni hatályáról. 


Tűzgyújtási tilalom a külterületen

Az ország egész területén érvényben van a tűzgyújtási tilalom. Tilos tüzet rakni az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Ide tartoznak a felsorolt területeken található tűzrakóhelyek, a vasút és közút menti fásítások, de tilos a parlag- és gazégetés is.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...