Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Egészségünk védelmében
Tilos műanyagot, hulladékot, gumit, olajos rongyot és kezelt bútoripari hulladékot eltüzelni, ezzel ugyanis mérgezzük magunkat és a környezetünket

A kályhákba csak az előírásnak megfelelő tüzelőanyagot szabad tenni!

Egészségünk védelmében

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Hamarosan kezdődik a fűtési szezon, de egyáltalán nem mindegy, hogy mivel melegítjük fel otthonainkat. Sajnos az elmúlt idényben városszerte előfordult, hogy egészségkárosító anyagokkal tüzeltek, amelyek füstje ugyancsak mérgező. Ezért a levegőszennyezésért kemény bírság jár.

Ugye, önökkel is előfordult már, hogy a fűtési szezonban nem tudtak szellőztetni, vagy kicsi gyerekeikkel sétálni a friss levegőn, mert közelebbi vagy távolabbi szomszédjuk kéményéből ömlött a sűrű, sötét, mérgező füst? Sajnos sokan úgy gondolják, hogy a fűtési szezon jó alkalom arra, hogy megszabaduljanak a ház körül felhalmozott szeméttől, festékes dobozoktól, pet palackoktól, autógumiktól, használt és megunt ruhadaraboktól, mérgező anyagokkal kezelt és festett hulladéktól. Csak az nem jut eszükbe, hogy felelőtlenül mérgezik nemcsak magukat, hanem a környezetükben élőket is, ráadásul tönkreteszik kazánjukat és a kéményüket is. Az idei fűtési szezonban információink szerint szigorú ellenőrzések várhatóak, de sokat tehetünk mi magunk is egészségünk védelmében, ha szólunk és összefogunk azok ellen, akik megkeserítik életünket.

A szakemberek figyelmeztetnek, csak akkor lehet elkezdeni a fűtést, ha mindent megfelelőnek találnak a szezon előtt. A kazán és kémény környezetében rendet kell tenni, ott semmilyen éghető anyag nem tárolható, mivel a felhevült kémény vagy berendezés veszélyt jelent. A kályhákba, kazánokba, cserépkályhákba csak az előírásnak megfelelő tüzelőanyagot szabad tenni. Ilyen a szén, a tűzifa, például az akác, a tölgy, a bükk, a kőris, a nyír. A fenyő, mivel alacsony a fűtőértéke, nem alkalmas normál tüzelésre. A hosszantartó fenyővel való tüzelés – a benne lévő gyanta miatt – tönkreteheti a kazánt és kéményt is. Arra is érdemes figyelni, hogy a tűzifa száraz legyen, mert csak akkor ég jól, ellenkező esetben a füstje egészségkárosító.

Sopron híres jó levegőjéről, ne tegyük tönkre felelőtlenül, és mielőtt egy műanyag dobozt dobunk a kazánba, jusson estünkbe a szomszéd kisbaba vagy a házunk előtt sétáló nyugdíjas pár…

Kapcsolódó cikkek

Ingyenes parkolás

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Az idei ünnepekkor is ingyenes lesz a parkolás Sopronban. A városvezetés döntése értelmében a felszíni parkolási övezetekben december 14., szombattól január 1., szerdáig nem kell fizetni az autósoknak. A hatályos rendelet értelmében a felszíni és mélygarázs éves bérletek 2020. január 31-ig érvényesek.