Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Egészségőrző gyógyteák
Biczó Barbara három évtizede készít gyógyteákat

Egészségőrző gyógyteák

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Az őszi időjárás beköszöntével elérkezett a teázás szezonja. Ősszel és télen különösen népszerűek a gyógyteák, ám nem mindegy, hogy hol és hogyan gyűjtjük a gyógynövényeket, illetve miként készítjük el az illatos nedűt.

Biczó Barbara soproni természetgyógyász–tanár közel 3 évtizede fedezte fel a gyógynövény teák varázslatos világát. Ma már saját biokertjében termeszti a gyógynövényeket, és saját maga készíti el belőlük a teákat. 

– Magyarországon nagyon sok gyógynövény található, ám vigyázni kell, hogy az útszélekről, ahol nagy a szennyeződés lehetősége, ne gyűjtsünk növényeket! – avat be a részletekbe Barbara. – Aki saját maga szeretne gyűjteni, annak fontos, hogy alapos ismeretei legyenek a növényekről, hiszen némelyik káros mellékhatással is bírhat.

A gyógynövényeket ősidők óta használjuk különböző problémák orvoslására. Hazánkban a legnépszerűbb a kamillatea, amely antibakteriális hatású, gyulladáscsökkentő, emellett fájdalomcsillapításra és emésztési problémákra is kiváló. Népszerű a magas C-vitamin-tartalmú csipkebogyó tea. Ősszel és télen gyakorta kerül a bögrékbe az erős aromájú kakukkfű tea, ami segít a torokfájás és a köhögés megszüntetésében, emellett emésztési panaszok esetén is jó szolgálatot tesz. Közkedvelt a levendulatea is, amely görcsoldó, emésztést javító hatásáról ismert, virágának forrázatából nyugtató teát készíthetünk ideges, feszült állapot, túlterheltség, álmatlanság esetén. Napközben és este is érdemes kortyolni az illatos citromfű leveléből készült teát, amely nyugtató, görcsoldó hatású, gyakran alkalmazzák fejfájás és alvászavarok esetén.

– A gyógynövényteák leveleit forrázás után 5–10 percig hagyjuk állni, a gyökerekből készített teánál ez az idő 15–20 perc is lehet – mesélte Barbara. – A csipkebogyó teát nem szabad forrázni, mert elveszik a C-vitamin tartalma, ehelyett minimum 10–15 percig ajánlott szobahőmérsékletű vízben áztatni! A legtöbb gyógynövény teát érdemes ízesítés nélkül fogyasztani.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...