Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Ébred a szőlő

| P. Horváth László | Zöld Sopron

A „téli álmából ébredő” szőlő számára kifejezetten ideális a mostani időjárás, komoly fagy nem károsította a növényeket, a szárazság azonban a néhány éves telepítéseknél okozhat meglepetéseket.

– Azok a gazdák, akik időben elvégezték a metszést, illetve az aktuális munkákat, például a tartóoszlopok és drótsorok kijavítását, cseréjét, a jövőbe vetett hittel várhatják a tavasz folytatását, illetve a nyár elejét – nyilatkozta Molnár Ákos, a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. – A borvidéket járva azonban sajnálattal kellett megállapítani, hogy idén is lesznek olyan területek, amelyek művelése elmarad. Az, hogy ez végül mekkora lesz, most még nem látható. Pedig az időjárás eddig kedvezett a szőlőnek. Komoly fagy nem károsította a tőkéket, a rügyfakadás pedig szépen, időben elkezdődött. Az idősebb tőkék viszonylag jól bírják a mostani szárazságot, hiszen kiterjedt és mélyre hatoló a gyökerük. A fiatalabb telepítésnél azonban gondot okozhat az, hogy idén gyakorlatilag nem esett sem hó, sem eső. A januártól április végéig lehullott mintegy ötvenmilliméternyi csapadék meg sem látszik a földeken. 

A gazdák következő fontos feladata a növény védelme lesz. A gombás megbetegedések mértéke a száraz időjárásnál csökken, a rovarkártevők azonban kedvelik ezt.

– A szőlő egyelőre jól viseli a napközbeni–éjszakai nagy hőingadozást – folytatta a szakember. – Reggelente nem ritka a nulla Celsius-fok körüli hőmérséklet, dél körül azonban húsz fok felett is mutathat a hőmérő. Ez a jelenség pedig fokozza a párolgást, végső soron pedig az a kevés nedvesség is távozik a talajból, ami még benne volt.

Megtudtuk, amíg a gazdák a dűlőben dolgoznak, a Soproni Hegyközségen belül is tart a munka. Szeretnék kidolgozni a borvidék fejlődési lehetőségeit, szélesíteni a soproni bor értékesítési piacát, illetve elérni azt, hogy itt, a helyben élők fogyasszanak helyi borokat. Ehhez azonban meg kell nyerni az éttermeket, vendéglátóhelyeket is.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...