Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Divat: féktelen túlfogyasztás

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Egyre inkább áthatja az öltözködési szokásokat is a környezettudatos szemlélet. Sorra jelennek meg azok a mozgalmak, amelyek arra biztatnak, hogy ne vásároljunk feleslegesen.

A szeptember a divatipar januárja, az új szezon és az új trendek megjelenésének időszaka. A #használtruhaszeptember (vagy angolul #SecondHandSeptember) mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a divatiparra jellemző túltermelésre és túlfogyasztásra. Lényege, hogy amennyiben új ruhadarabra van szükségünk, azt igyekezzünk másodkézből beszerezni, csökkentve ezzel a környezet terhelését.  

– A szeretettel viselt, minőségi, megfelelően ápolt, de továbbadott ruhákat, kiegészítőket nevezik preloved daraboknak. Ezekre kisebb, független butikokban, bizományi ruhaboltokban bukkanhatunk rá – tudtuk meg Gyuris Anett zöldmarketing-szakértőtől. – A közösségi oldalakat sokan arra használják, hogy ruhát adjanak el vagy ruhát vásároljanak. Vannak tematikus csoportok is, például magyar tervezők ruhái, plus size csoportok, rockos–glamouros vonal, vintage.

Érdemes figyelni a lakóhelyünkön is, hátha hirdet valaki garázsvásárt, gardróbcserét, de akár az ismerősökkel, családtagokkal mi magunk is szervezhetünk ilyet. Akiknek nincs idejük klasszikus turkálókba járni, az online használtruha webshopok jelenthetik a megoldást.

– A divatiparra jellemző a féktelen túlfogyasztás, a mértéktelen túltermelés, a rendkívüli vízfogyasztás (állítólag egyetlen pamut póló és farmer előállításához annyi ivóvíz kell, amennyi egy átlagos felnőttnek tizenhárom évre elegendő lenne), valamint a kizsákmányolás (gyerekmunka, alulfizetettség, méltánytalan munkakörülmények) – tette hozzá Anett. – Amit mi a fast fashion, a legújabb divatú ruhákat árusító boltokban megveszünk, azt a világ másik felén szó szerint vérrel–verejtékkel készítik el. Ezután bekerül az üzletekbe, hazavisszük, majd körülbelül három hónap múlva kidobjuk őket.

A ruhadaraboknak és kiegészítőknek második–harmadik életet adva ebből a folyamatból kivonhatjuk magunkat, ráadásul a környezetszennyezést is csökkenthetjük. 

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...