Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Díjazott magyar ízek
Ruskó Krisztián és Menyhárt Éva hat termékét is díjazták a Magyar Ízek Versenyén.

Ne sajnáld se az alapanyagot, se a befektetett munkát!

Díjazott magyar ízek

| Bertha Ágnes | Zöld Sopron

A Harkai Gyümölcsöskert három terméke nyerte el a Magyar Ízek Versenye arany fokozatát. Ruskó Krisztián és Menyhárt Éva első alkalommal nevezett a megmérettetésre – hétből hat terméküket díjazták.

Kékszőlő szörp, bodzavirág szörp, narancsos sütőtöklekvár – a Harkai Gyümölcsöskert három terméke arany-, három másik pedig bronzminősítést érdemelt ki a Magyar Ízek Versenye 2022-es megmérettetésén.

– Az országos versenyre kistermelők–őstermelők nevezhetnek saját gyümölcseikből előállított élelmiszerekkel – tudtuk meg Ruskó Krisztiántól, a Harkai Gyümölcsöskert egyik „gazdájától”. – 2019 óta vagyunk kistermelők, az idei „pihenőszezonban” úgy döntöttünk, hogy megméretjük a termékeinket, de ekkora elismerésre nem számítottunk. A termékeket hírességek és szakmabeliek – séfek, gourmet-szakemberek, cukrászdavezetők, az agrárkamara képviselői – bírálják.

Krisztián és Vica 2010-ben költözött Harkára, a ház mögötti kert mellé pedig kerestek egy telket, amely 3000 négyzetméterével nagyobb lett a tervezettnél. Aztán elindult a gyümölcsök feldolgozása, előbb csak maguknak, majd ismerősöknek, a termés bőségesebbé válásával eladásra is. Mint mondják, mindent, ami megterem a kertben, feldolgoznak: lekvár, szörp, aszalt gyümölcs, pesztó készül belőlük.


– Több mint 40 szezonális termékünk van, amelyeket gépek nélkül, hagyományos módon készítünk el, akár nagyanyáink – mesélte Menyhárt Éva, aki a főzésért felel.

– Vásárlóink leginkább a bodza-, a levendula- és az orgonaszörpöt szeretik – tette hozzá Krisztián. – Van, aki a hagyományos ízeket és van, aki a különlegességeket keresi, mindenkinek igyekszünk kedvezni, megfogadjuk vásárlóink javaslatait. Sikerünknek két titka van: nem használunk vegyi összetevőt, és nem sajnáljuk sem az alapanyagot, sem a munkánkat, energiánkat. A mi „szezonunk” áprilistól novemberig tart, a legjelentősebb eladásaink ideje december. Csak egészséges, friss saját gyümölcsöt dolgozunk fel – úgy, mintha magunknak készítenénk.

A Magyar Ízek Versenye egyedülálló, komplex, kistermelőknek szóló, feldolgozott élelmiszerek megmérettetése 2020 óta. A verseny célja a hazai és hazánkban forgalomba hozható külföldi kistermelők (Duna mente régió) termékeinek népszerűsítése, a fiatalok szakmai érdeklődésének elősegítése. Az idei díjkiosztót Máriakálnokon rendezték a levendulafesztiválon.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...