Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Csomagolás természetesen

Csomagolás természetesen

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Régi tradíció a karácsonyi ajándékok becsomagolása, ami komoly környezeti terhelést jelent. Mindezt kiválthatjuk több szemet gyönyörködtető, fantáziadús megoldással.

A csomagolópapírok többsége csak egyszeri használatra alkalmas. A díszes, fényes csomagolók újrafeldolgozása több szempontból is problémás.  

– Az ünnepek közeledtével különösen fontos a környezettudatos gondolkodás. Fáj az ember szíve, amikor néhány nappal karácsony után dugig tömve vannak csomagolópapírokkal a szelektív hulladékgyűjtők – mutatott rá Pfeiffer Judit, az egyik soproni csomagolásmentes üzlet vezetője. – Sopronban van egy összetartó, tudatos „zero waste”, azaz a hulladékmentességre törekvő közösség, amelynek tagjai mind az ajándékokat, mind a csomagolóanyagokat tudatosan választják meg, és számtalan praktikát ismernek, illetve osztanak meg egymással.

Közéjük tartozik a szintén Sopronban élő Almási-Thomka Orsolya, két kisgyermek anyukája, akinek szívügye a környezettudatos háztartás vezetése.

– Nemcsak egyszerű megoldás, de egyedi is, ha nem a hagyományos csomagolópapírokba burkoljuk az ajándékainkat – mesélte Orsi, miközben arra a kisasztalkára mutatott, amelyen számos ajándéktárgy sorakozott: mind-mind természetes alapanyagú „köntösbe” bújtatva. – Egyre népszerűbb, ha valamilyen ruhaneműbe csomagoljuk az ajándékot, köthetünk belőle kisbatyut, de csinosabb formában is összehajtogathatjuk a textíliát, és selyemzsinórral is átköthetjük. Ma már az interneten számtalan oktató­videó segíthet minket a megvalósításban. Ha például konyhai eszközöket ajándékozunk, akkor konyharuhába öltöztethetjük az ajándékot. A nagyobb gyerekek már a pénzajándéknak is örülnek, ötletes, ha egy jópofa mintájú pólóban rejtjük el a pénzes borítékot.

Környezetbarát „csomagolóanyagok” lehetnek a különböző formájú üvegek, amelyek önmagukban is mutatósak: tölthetünk beléjük színes tésztákat, fűszereket, magvakat, vagy saját készítésű finomságokat. A lányok hangsúlyozták: nem az a fő cél, hogy a papírt teljesen „száműzzük” a csomagolásnál, de egyrészt érdemes minimalizálni, másrészt lehet természetes, könnyen lebomló változatot használni.

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...