Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Csodaszép orchideák
Horváth Árpád, az egyik soproni virágbolt eladója mutatja a virágzó orchideákat Fotó: Filep István

Érdemes ablakban elhelyeznünk a virágokat

Csodaszép orchideák

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Sokak nagy kedvence az orchidea, ami talán – sokfélesége és szépsége mellett – annak is köszönhető, hogy gondozása nem igényel nagy szakértelmet. Néhány jó tanácsot azért érdemes megfogadnunk.

Az orchideák vagy kosborfélék számtalan faja közül több Magyarországon is szabadon él. Szobanövényként a legelterjedtebb a phalaenopsis vagy lepkeorchidea. Hálás növény, hosszú hónapokig virágzik.

– Többen tévesen úgy gondolják, hogy az orchidea élősködő – tudtuk meg Zügn Judit virágkötőtől. – Ez a kedves növény epifita, vagyis nem vesz el táplálékot a lakóhelyéül szolgáló fától, azt csak támasztéknak használja. Tápanyaga a madarak ürüléke. Mivel a levelek között él, a lakásban is a szűrt fényt kedveli. Érdemes az ablakban elhelyeznünk – a nap beesési szögével ellentétes oldalra.

Sokan virágzó orchideát vásárolnak az üzletben, és arra panaszkodnak, hogy a levirágzás után a növény nem hoz új bimbókat. Ahhoz, hogy az orchidea virágzási hajlandósága újból kialakuljon, minimum három hétig olyan helyiségben kell tartanunk, ahol a nappali és az éjszakai hőmérséklet között legalább 5–10 fok különbség van. Miután kivirágzik, átvihetjük állandó hőmérsékletre.

– Az orchidea nem azért van átlátszó cserépben, hogy fény érje a gyökérzetét, hanem azért, hogy lássuk, szüksége van-e öntözésre. Nyugodtan tarthatjuk kaspóban is – folytatta Judit. – Ha a gyökérzete zöld, nincs szüksége vízre, ha viszont szürke, akkor igen. Mivel az orchidea eredendően esőerdőkben él, és vastag, húsos gyökereivel az állandóan nedves korhadékból szívja fel a vizet, a legjobb számára a talaja átnedvesítését szolgáló felszívatás.

Az orchideát kizárólag speciális orchideaföldbe szabad átültetni. A növénynek alacsony a tápanyagigénye: kizárólag speciális tápoldattal elég 2–3 hetente kezelni. Télen elvétve igényel tápoldatozást, esetleg kéthavonta.

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...