Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Csillaghullás Sopronban
Csukovits György számtalan felvételt készít az égboltról: balra a nagy Orion köd, jobbra lent a Hold látható. Jobb felső képünkön (Forrás: MTI – Komka Péter) egy tűzgömb szeli az őszi eget.

A megfigyeléskor érdemes az egész égboltot fürkésznünk

Csillaghullás Sopronban

| Elek Szilveszter | Zöld Sopron

Áprilisban és májusban is érkeznek meteorrajok, amelyek Sopronból is megfigyelhetők. A Stella Sopron egyesület tagja elmondta, érdemes a tiszta estéken kiülni, és megcsodálni az eget. Sosem tudhatjuk, melyik észlelés lesz utólag legendás.

Az égbolton átsuhanó fényes égi jelenségek napjainkban különösen népszerűek. – Ez elsősorban a technika fejlődésének köszönhető – tudtuk meg Csukovits Györgytől, a Stella Sopron egyesület tagjától. – Ma már amatőr szinten is elérhetők a teljeség-kamerák. Ezek képesek befogni és rögzíteni a teljes égbolton történő összes eseményt. Képüket bármikor, bárki élőben megtekintheti.


Az elkövetkező időszakban érdemes lesz felfelé szegeznünk a tekintetünket: április a Lyrida, május eleje az Aqua­rida meteorraj ideje. Amikor egy üstökös elhalad a Nap közelében, darabok válnak le róla. Ha a Föld keresztezi ezek pályáját, akkor a légkörbe akár 70 kilométer/ másodperces sebességgel belépő meteoritok száma megugrik.


Ezek észleléséhez nem kell felszerelés, figyelem viszont annál több. A megfigyeléskor érdemes az egész égboltot fürkésznünk a tekintetünkkel. – Mi a Fáber réten szoktunk összejönni. Valakinek a papír jut, ő írja a meteor észlelések idejét, fényességét, amit a többiek diktálnak. Közben készülnek a fotók, hátha elcsípünk így egy meteort – folytatta Csukovits György.


A Stella Sopron egyesület nemrég elvesztette programjainak összeállítóját, elnökét, Kiss Gyulát, illetve a járványhelyzet is korlátozta a szervezet mozgáskörét. Azonban nem torpannak meg, korábbi vezetőjükhöz hűen szeretnék folytatni a tevékenységük népszerűsítését – például terveznek a város különböző pontjain járdacsillagász-bemutatókat.


Meteor vagy tűzgömb? Előbbinél a kozmikus sebességű porszemek légkörbe érkezésekor keletkező ioncsatorna képét csodálhatjuk, utóbbinál pedig a felizzó meteorit és az abból leváló darabkák fokozzák a pazar látványát.

A legnagyobb űrteleszkóp: Tavaly december 25-én bocsátották fel a James Webb űrteleszkópot, amely a valaha tervezett legnagyobb ilyen szerkezet. Az űrteleszkóp január végén érte el végső állomását. A tudósok a naprendszerünkön kívül keringő bolygókat és a világegyetem keletkezését kutatják vele. A ­NASA a tervek szerint májusra készíti el az első olyan fotót, amely a jövőben az űrtávcsőtől valójában elvárható.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...