Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Centenáriumra készülnek
Egy nagyszabású, határon átnyúló pályázatnak köszönhetően az utóbbi években 1500 növénnyel gazdagodott a park – tudtuk meg Péterfalvi Ágnestől, a botanikus kert vezetőjétől. Fotók: Filep István

Botanikus kert: Magyarországon egyedülálló gyűjtemény

Centenáriumra készülnek

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Alapításának 100. évfordulójára készül a Soproni Egyetem Botanikus Kertje, amelyet méltán lehet a soproni campus zöld szívének nevezni. Az oktatókertet az egyetemisták mellett számos soproni és turista is látogatja az év minden szakában.

A mai botanikus kert területén 1897 előtt szántóföldek, gyümölcsösök és zöldségeskertek voltak. A területet a katonai reáliskola építésekor a korabeli kastélyparkok mintájára fásították be, ezekből az időkből származnak a mai kert vadgesztenyéi, öregebb hársai, platánjai. – A 17 hektáron elterülő természetvédelmi terület létrejötte szorosan összefügg a magyar erdészeti felsőoktatás történetével – avatott be a részletekbe Péterfalvi Ágnes, a botanikus kert vezetője. – A Bányászati és Erdészeti Akadémia 1918-ig Selmecbányán üzemelt, ahol 1837 óta működött botanikus kert, természetes volt, hogy a Sopronba települt egyetemnek is rendelkeznie kell hasonlóval. Az egykori katonai főreáliskola gyakorlótere, valamint környező területei erre kitűnő lehetőséget nyújtottak. Az iskola parkjának tudományos, botanikai célokra való átalakítása a növénytani tanszék irányítása alatt történt Fehér Dániel és Kövessi Ferenc vezetésével. A munkálatok 1923 tavaszán kezdődtek el. A kedvező mikroklímát kihasználva már induláskor az örökzöldek telepítését részesítették előnyben, így mára egy értékes, Magyarországon egyedülálló gyűjteményt sikerült létesíteni.

Eredetileg a mostani park alsó részén alakították ki a kertet, amely az évtizedek alatt kétszer bővült, így nyerte el a mostani, impozáns méretét. A botanikus kert fejlesztésében oroszlánrészt vállalt Vancsura Rudolf, aki 1967-ben vette át a kert munkálatainak irányítását. Ő készítette el a külső, új botanikus kerti rész teljes részletességű telepítési tervét.

A fő növénybeszerzési forrást a nemzetközi magcsere jelentette, ebben az időszakban kilenc hazai és százhetvenöt külföldi botanikus kerttel alakított ki csereviszonyt a kert. Így alakulhatott ki az észak-amerikai és az eurázsiai gyűjtemény.

Egy nagyszabású, határon átnyúló pályázatnak köszönhetően az utóbbi években másfél ezer növénnyel gazdagodott a park: közöttük sok az eredeti termőhelyről származó ázsiai, illetve észak-amerikai, különleges fajta. A beültetett növényeket a kert különböző pontjain lehet megtekinteni. A pályázat részeként a növényállomány gazdagítása mellett interaktív tanösvényeket is kialakítottak, illetve a sétálóutak is megújulhattak. A kert minden évszakban más-más arcát mutatja, így idén ősszel is maradandó élményt nyújt a felkeresése.

Ünnepi programsorozattal készül a jeles évfordulóra a botanikus kert. A nyitányt a szeptember 22-i szakmai konferencia jelenti A botanikus kert szerepe és funkciói a XXI. században címmel. Szeptember 24-én, szombaton élmény dús családi napot szerveznek, amelyen gyerekprogramokkal, zenei fellépőkkel, ismeretterjesztő programokkal, kreatív foglalkozásokkal, kézműves vásárral és fényjátékkal várják a látogatókat. 

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...