Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Cél az ételmentés
A CsÍZ Műhely is csatlakozott a kezdeményezéshez, az üzlet vezetője is fontosnak tartja az ételmentést. Fotó: Filep István

Becsületkassza

Cél az ételmentés

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Magyarországon a becslések szerint évente átlagosan 68 kilogrammnyi élelmiszert dob ki egy ember. A soproni Zöld Kezek civil szervezet számára kiemelten fontos, hogy aktívan tegyen az ételpazarlás ellen, ezért indította ételmentő kezdeményezését.

– Az ételmentést több szempontból is megközelítettük: egyrészt próbálunk segíteni tanácsokkal, ötletekkel a magánembereknek, miként lehet tudatosabb hozzáállással elkerülni a háztartásokban azt, hogy az étel a kukában végezze – kezdte Almási-Thomka Orsolya, a Zöld Kezek Egyesület vezetője. – Másrészt létrehoztunk a közösségi oldalon egy ételmentő közösséget, amelyhez elsősorban helyi vállalkozók által üzemeltetett éttermek, cukrászdák, kávézók, zöldségüzletek csatlakozását várjuk, akik kedvezményesen kínálják az aznap még jó minőségű, fogyasztható ételeket, amelyeket másnap már nem szívesen adnának el. A közösséghez nemcsak a vállalkozók, hanem a fogyasztók csatlakozását is várjuk.


Az egyik soproni tortakészítő műhelyben Almási-Thomka Orsolya is rendszeresen tesz ki a finomságaiból egy becsületkassza mellé az ételmentés jegyében. Az első hívó szóra csatlakozott a soproni csomagolásmentes bolt, a Dekagramm is a kezdeményezéshez. Pfeiffer Judit üzletvezető szerint az ételpazarlás több szempontból is óriási probléma:


– A kidobott élelmiszer előállításával és megsemmisítésével a környezetet is terheljük – folytatta Pfeiffer Judit. – Az élelem előállításához, a szállításhoz szükséges energiát is elpazaroljuk, ha kidobjuk az élelmiszert. Nálunk legutóbb a karácsonyi időszak után maradtak olyan kézműves, ízletes termékek, mézeskalácsok, szaloncukrok, amelyeket januárban kedvezményes áron kínáltunk, így gyorsan elfogytak, és nem vesztek kárba. Ez nekünk is jó érzés, és a vásárlóink is örömmel éltek a lehetőséggel.

Az ételmentő csoportot az érdeklődők a legnagyobb közösségi oldalon találhatják meg: továbbra is várják a csatlakozó vállalkozókat, magánembereket.  

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...