Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Búcsú az ünnepektől
A „Karácsonyfa-gyűjtőhely” táblákkal jelzett pontokra már ezen a hétvégén sokan kivitték a fákat. Fotó: Filep István

Az összegyűjtött fák egy részét aprítják, mulcs lesz belőlük

Búcsú az ünnepektől

| Etzl Edgár | Zöld Sopron

Bár hagyományosan vízkeresztkor szokás leszedni a karácsonyfát, bizony vannak családok, ahol az ünnepi dísz még 1–2 héttel, akár hónappal tovább is ott marad a szobában. Írásunkban összegyűjtöttük, hogy hol lehet leadni a fenyőket.

A városban idén is az STKH Kft. és a Sopron Holding Zrt. gyűjti be a fenyőhulladékot. Utóbbi vállalattól megtudtuk, hogy az összegyűjtött fák egy részét összeaprítják, az így keletkezett anyagot pedig környezetbarát talajtakaróként hasznosítják újra. A mulcs zöldterületen szétszórva zárt felületet képez, és védelmet nyújt a gyomosodás ellen, emellett kedvezően befolyásolja a talaj vízháztartását.

A Sopron Holding Zrt. azokról a lakótelepi, kijelölt gyűjtőpontokról szállítja el a kihelyezett fenyőket, melyeken egész évben zöldterületi munkákat végez. A „Karácsonyfa-gyűjtőhely” táblákkal jelzett helyekről január elejétől egy hónapon át viszik el a díszüket vesztett fákat.

A vállalat az Ibolya úti, a József Attila-, az Arany János, a Gyóni Géza, a Király Jenő utcai, a Kazinczy téri, az Ív utcai, valamint a Jereván-lakótelepről szállítja el a fenyőket, a pontos helyszínek (több mint 30) megtalálhatók a sopronholding.hu oldalon és a Soproni Téma hivatalos közösségi felületén.

Az STKH Kft. meghatározott időpontban szállítja el a fákat. A társaság kéri, hogy a zöldhulladékot a lakosok lehetőleg a gyűjtéseket megelőző napon tegyék ki ingatlanjuk elé.

A gyűjtés Bánfalván és az Ibolya úti lakótelepen, Brennbergbányán és Görbehalmon január 10-én és 31-én lesz. A Lövérekben 11-én, majd február 1-jén viszik el a fákat. Sopronkőhida, Tómalom és Jánostelep városrész január 17-én és február 7-én kerül sorra. A Belvárosban, az Aranyhegyen, a Ravazd utcai és a Pihenőkereszt-lakóparkban, valamint a Balfi úton január 18-án és február 8-án végzik a gyűjtést. Az ágfalvi lakótelepről január 19-én és február 21-én viszik el a zöldhulladékot. A Kurucdombról, a Deák térről és a Kőfaragó téri lakótelepről január 24-én és február 14-én szállítják el a fákat. A Virágvölgyben és a Jereván-lakótelepen január 25-e és február 21-e lesz a gyűjtés napja. Végül január 26-án, valamint február 22-én Balfról is elszállítják a kidobott karácsonyfákat.

Tudatosan a környezetért: A karácsonyfákról távolítsuk el az összes díszt, égősort, szaloncukorpapírt, így könnyebbé válik a zöldhulladék feldolgozása.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...