Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Bozótirtás mesterfokon

Helyettünk robotol

Bozótirtás mesterfokon

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Már Sopronban és környékén is lehetőségünk van arra, hogy ha van egy elhanyagolt telkünk, néhány óra alatt megszabaduljunk az azt borító bozóttól. Mindezt egy hidrosztatikus mulcsozó robot teszi lehetővé.

Ifjabb Mayer Nándor és fia az eszköz beszerzését megelőzően szőlőskertek és egyéb magánterületek tulajdonosaival beszélgetett, akik folyamatosan küzdenek az elgazosodás problémájával. A felmérés után, idén alapították meg a vállalkozásukat.


– Az elhanyagolt területet a természet megpróbálja visszahódítani: először az egynyári gyomnövények jelennek meg rajta, hamarosan megtelepednek az évelő gyomok is, pár év elteltével pedig a fás szárú növények, a cserjék és az áthatolhatatlan bozótos – tudtuk meg ifjabb Mayer Nándortól. – Ilyenkor több megoldás is szóba jöhet: felbérelhetünk fűkaszás embereket, vagy megbízhatunk olyan vállalkozót is, aki rendelkezik egy több tíz tonnás eszközzel, ami nyilvánvalóan meg tud birkózni a feladattal. Ha sem a költségvetés, sem a terület paraméterei nem teszik lehetővé a gépóriásokkal történő munkavégzést, akkor keresnek meg bennünket.


A robusztus felépítésű, ám mégis kezes, hidrosztatikus mulcsozó (szárzúzó) gumihevederes talpai hidraulikusan oldalirányba kitolhatók, így a felhasználási területe számottevő.

– A robotunk akár egy 1500 négyzetméteres területet is képes egy óra alatt megtisztítani, ami kézi erővel két–három napig tartana – folytatta a vállalkozó. – A robot távvezérléssel működik, a teljesítményéhez képest csendes, kíméli a környezetet. Mivel kicsi az önsúlya, nem rombol, nem hagy maga után mély nyomokat a talaj felületén.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...