Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Borvidéki borverseny
Fotó: Griechisch Tamás

Borvidéki borverseny

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

15 arany minősítést osztott ki a XV. Hűség Napi Borversenyen a zsűri. A megmérettetést a múlt héten rendezték meg.

– Az a tény, hogy idén itt, a vendéglátó iskolában már tizenötödször tartjuk meg a hűségnapi borversenyt, az esemény rangját is mutatja – mondta köszöntőjében Molnár Ákos, a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke. – A borászok is fontosnak tartják a versengést, ugyanis negyvenhárom termelő százharmincegy mintát küldött. A bírálat jó alkalom arra is, hogy a borvidék szőlészei, borászai lemérhessék, hol tartanak a munkában. 

A megnyitó után Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője elmondta, a kormányzat kiemelten kezeli a várost és környékét. Ennek keretében nagy lehetőségek nyílnak a borászok számára is. Többek között azért is, mert mint ismert, egy kormányhatározat értelmében négyszáz millió forintra pályázhattak a régió borászai, szőlészei.

A résztvevők a bírálat megkezdése előtt néma főhajtással emlékeztek meg a közelmúltban elhunyt Taschner Istvánról, a hegyközségi tanács korábbi elnökéről.

A zsűri összesen 15 aranyminősítésre érdemes bort talált. A vörösborok közül Iváncsics Zoltán Shiraza lett a győztes. Ezen a kategórián belül a kékfrankos borok külön versenyeztek: az első helyen Tóth Jenő kékfrankosa végzett. A fehér fajták közül a Lövér Pince chardonnay-a lett az első, a rozék közül pedig a Vincellér MPS Kft. első gólya zwigelt rozéja érte el a legtöbb pontot. A szakmai zsűri három szekcióban, százpontos bírálati rendszerben 46 fehér-, 36 rozé-, illetve 49 vörösbort kóstolt meg – tájékoztatta lapunkat Mikó Gábor, a hegyközség hegybírója. 

Kapcsolódó cikkek

Ingyenes parkolás

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Az idei ünnepekkor is ingyenes lesz a parkolás Sopronban. A városvezetés döntése értelmében a felszíni parkolási övezetekben december 14., szombattól január 1., szerdáig nem kell fizetni az autósoknak. A hatályos rendelet értelmében a felszíni és mélygarázs éves bérletek 2020. január 31-ig érvényesek.