Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Biztató évkezdet
Németh Ottó metszi a család tízhektáros szőlőjét, a hét végére végezhetnek a munkával Fotó: Németh Péter

Biztató évkezdet

| P. Horváth László | Zöld Sopron

Jól haladnak a metszéssel a szőlősgazdák a Soproni borvidéken. Mozgalmasan telnek mostanság a napok, ugyanis sokan most palackozzák a 2018-as borokat is.

A viszonylag enyhe téli időjárás minden pillanatát kihasználják a szőlősgazdák, a dűlőkben szorgosan metszik a szőlőt. A Soproni borvidéken a tervek szerint márciusban befejezik a munkát. A tízhektáros családi birtokon gazdálkodó Németh Ottó is jól halad, úgy számol, hogy a hét végére már az utolsó tőkét is megmetszi. Ezt követően állhatnak neki a támasztó rendszer megjavításának, a megrongálódott oszlopok cseréjének, végezetül pedig a talajmegmunkálás jön. 

– Napközben kint vagyunk a szőlőben, délután pedig a borászatban dolgozunk – mondta el lapunknak a fiatal szőlész–borász. – Az időjárás eddig kedvező volt számunkra, talán ennek is köszönhető, hogy a rügyek jó állapotban vannak. Ám az enyhe tél egyik hátulütője, hogy tavasszal még jobban oda kell majd figyelni a növényvédelemre.

A gazdák tudják jól, a természet kiszámíthatatlan, és bármikor beüthet a tragédia. Jól emlékeznek még 2016 tavaszára, amikor olyan nagy fagy érte el a borvidéket, hogy sok gazda ősszel nem is szüretelt. Nem volt ugyanis mit…

A tapasztalt Iváncsics Zoltán azonban bizakodóan közölte: a szőlőt járva azt tapasztalta, hogy mindenütt egészségesek a tőkék. – A szezonkezdet jó, ezen már nem múlik, hogy jó évjárat legyen az idei. Igaz, a szüretig sokat éjszakázik még a szabad ég alatt a szőlő, és sok függ attól, hogy mennyi lesz a csapadék, illetve ősszel lesz-e elég napsütés. Az alapok eddig biztatóak.

Mint megtudtuk, a hetven­éves szakember azon fajtáknál, amelyekből majd palackos bor készül, terméskorlátozást vezet be. Ez alapján inkább kevesebb rügyet és vesszőt hagy meg, de azok jó minőségűek lesznek.

A borászoknak még a palackozás is munkát ad, keresett ugyanis a soproni bor. 

Kapcsolódó cikkek

A Fertő-táj ékei

2018. 12. 19. | Munkatársunktól

Kiosztották a legszebb ház a Fertő-tájon pályázat díjait. A Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa a hagyományos évzáró rendezvényén adta át az elismerő címeket.

Szőlőművelés az ókorban

2019. 12. 04. | Munkatársunktól

Az Egészséges, emberibb környezetért, a Virágos Sopronért rendezvénysorozat következő (adventi) eseményét december 11-én, szerdán 17 órakor tartják a Soproni Egyetem Ligneum Látogatóközpontjában.