Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Barlangtúrák
Az Ottó-barlang Fotó: Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.

Barlangtúrák

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Sopron közvetlen környékén 16 kisebb-nagyobb barlang található. Ezek közül a Dudlesz-erdőben kettőt lehet majd szervezett formában június 28-án felkeresni.

A szakemberek szerint a térségünkben lévő kőzetek nem alkalmasak arra, hogy azokban barlangok jöjjenek létre, ennek ellenére tizenhat ilyen természeti képződmény van Sopronban, illetve a város környékén. A legismertebb minden bizonnyal Fertőrákoson található, ugyanis ebben kereshető fel a Mithrasz szentély. A Szárhalmi-erdőben található barlang azonban mesterséges eredetű: Prodán Tímea kutató szerint azt a mészégető tevékenység, illetve a bányászat alakította ki. A monda szerint Oroszlán Palinak, a híres betyárnak is szolgáltak búvóhelyéül a tómalmi barlangok. 

A soproni viszonylatban a legnagyobb méretű barlangok – Ottó és Ferenc – a Dudlesz-erdőben találhatók. Ezt a kettőt a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. (TAEG Zrt.) szervezésében június 28-án, pénteken 9 órától lehet majd szakszemélyzet kíséretében bejárni. A gyülekező a határ­átkelő előtti benzinkútnál lesz.

– Az ikerbarlangokhoz kiépített turistaút vezet, így ezeket bárki szabadon felkeresheti – mondta lapunknak Boros Ferenc, a TAEG Zrt. kerületvezető erdésze. – Az adatok szerint a Ferenc mélysége harminc méter, a nagysága pedig mintegy háromszáz négyzetméter. Az Ottó ennek majdnem a fele. A kialakulásukról az tudható, hogy akkor jöhettek létre, amikor még itt hullámzott a Pannon tenger. Az üledék, a homok- és mészkőrétegek jól láthatóak, és megfigyelhetők az oldalaikon.

A barlangok elnevezéséről

Az 1990-es évek elején a Lövér Természetbarát Egyesület ötlete volt, hogy adjanak nevet a Dudlesz-erdőben található két barlangnak. A területen negyven évig erdészként dolgozó Oláh Ottó után lett az egyik neve Ottó, míg az „ikertestvérét” az utódjáról, a lapunknak is nyilatkozó Boros Ferencről nevezték el.

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...