Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Bányászat élményszerűen
Egy hónapja látogatható a soproni Központi Bányászati Múzeum Nézőpont című új kiállítása Fotó: Griechisch Tamás

Hatszáz év emlékei jelennek meg a soproni belvárosban

Bányászat élményszerűen

| P. Horváth László | Zöld Sopron

Szakmai körökben is elismerik a bányászati múzeum új kiállítását: a szűk termekben a digitális technika minden előnyét kihasználva mutatják be a történelmi Magyarország bányászatát a XV. századtól kezdve a közelmúltig.

Egy hónapja látogatható a soproni Központi Bányászati Múzeum Nézőpont című új kiállítása. Az eddig itt járt gyerekek és felnőttek mind jól érezték magukat, és nagy élvezettel próbálták ki az újdonságokat.

A bányászati múzeum új attrakciójának kialakítása során a szervezők nagy kihívás előtt álltak, hiszen a Templom utcai egykori barokk épületben kellett bemutatni azt a szakmát, amely éppen ellentéte a kifinomult vonalaknak, a szépen kidolgozott díszítésnek. S nem mellesleg a nagy gépek, eszközök nem is férnének el az épületben…

– Kétéves előkészítő munka előzte meg a kiállítás tavalyi megnyitását – közölte Bircher Erzsébet, a múzeum igazgatója. – Közgyűjteményünk a történelmi Magyarországon a XV. századtól kezdve egészen a közelmúltig működő mélyművelésű bányászatról őriz emlékeket. Ezeket folyamatosan digitalizáljuk és mutatjuk be a látogatóinknak. A terveink szerint ehhez a hatalmas tudástárhoz a hónap végétől az interneten keresztül a nagyközönség is szabadon hozzáférhet majd.

– Az egyik szobában a pedagógiai munkát számítógépes programokkal is támogató oktatótermet alakítottunk ki – részletezte a tárlat elmeit az igazgató. – Továbbmenve a látogatót egy, a Selmecbányáról származó makett fogadja. Ezen jól látható a XVIII. századi ércbányák felépítése, valamint az is, hogy milyen eszközöket használtak a munkavégzés során. A harmadik szoba különlegessége – a tárlóban elhelyezett ércek mellett – az 1901-es párizsi világkiállításra készült, harminckét elemből álló 3D-s (kézzel készített) térkép. 32 készült ebből, de úgy tudjuk, csak a nálunk bemutatott maradt fenn. A képen egy, az 1750-ben működő bánya metszete látható.

A szobákban több táblagépet is elhelyeztek. Ezek segítségével, illetve az okostelefonnal rendelkező látogatók a kiépített szélessávú internetre csatlakozva további érdekességekhez férhetnek hozzá. Egy gombnyomással elérhetővé válik a közel háromezer fotó, rajz, ábra, feljegyzés, de filmek, filmhíradók is megnézhetők. A jobb tájékozódást pedig szöveges leírások, magyarázatok segítik. Mindezek mellett játékokat is készítettek, amelyek azt modellezik, hogy az adott korban miként működött a bányászat.

Emlékek Brennbergbányáról: Az interaktív kiállítás egy fontos soproni vonatkozást is bemutat. Brennbergányán nyílt meg ugyanis a XVIII. század közepén hazánk első kőszénbányája, amely Mária Terézia idején a legnagyobbnak számított. További érdekesség, hogy a terület mindvégig Sopron tulajdonában volt, és a bányászati jogot adták el a különféle társaságoknak. A bányát 1952-ben zárták be.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...