Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Az újrahasznosítás híve
Tóth Adrienn igyekszik nem eldobni, hanem újrahasznosítani a hétköznapi dolgokat Fotó: Németh Péter

Az újrahasznosítás híve

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Tóth Adrienn egész életét áthatja a művészi tevékenység: díszítőfestőnek tanul, szabadidejében verseket ír és énekel. A Handler-szakközépiskola diákja szívesen kipróbálná, mit is csinál egy restaurátor.

Három évvel ezelőtt költözött Nyírbátorból városunkba Tóth Adri, aki annyira megszerette Sopront és az új barátait, hogy a jövőjét itt képzeli el. A mosolygós ifjú hölgy egy nyíregyházi középiskola grafikusképzését kezdte el, és szerette volna folytatni a tanulmányait. Így esett a választása a Soproni SzC Handler Nándor Szakképző Iskolájára, ahol ráadásul az édesapja a szobafestők tanára. 

– Még nem döntöttem el, hogy továbbtanulok-e. Egyelőre szeretném megnézni, milyen is a restaurálás, talán a Soproni Múzeumban lesz erre lehetőségem, és utána döntök – mesélte Adri. – Szívesen végzek aprólékos munkákat, és van is hozzá türelmem. Hihetetlenül vonz, hogy egy régi tárgyból újat varázsolhatok, ami akár egy kiállítás részét is képezheti.

Adri a hétköznapi életben is törekszik arra, hogy ne eldobja, hanem hasznosítsa, amit lehet. A közelmúltban osztályával, a 12.M-mel volt egy tárlatuk a Festőteremben, amire megmaradt kávé, forró csoki, tus és szén felhasználásával festett egy képsorozatot.

– Apukám segítségével láncnak látszó nyitófülekre rögzítettem ládákat, amelyek körbejárhatóak voltak, és a képeimen egy katona életének eseményeit kísérhették végig a látogatók – folytatta a kreatív lány. – Az első festményen a katona elbúcsúzik a családjától, aztán barátokat szerez, harcol, végül pedig elveszíti legjobb cimboráját.

Adri tehetségét más területeken is kamatoztatja: verseket ír – a szerelmestől a letargikus hangvételűekig, emellett énekel. Osztálytársaival gyakran fellépnek iskolai rendezvényeken, most éppen a karácsonyi ünnepségre készülnek, barátaival pedig zenekar alapítását tervezik.

Kapcsolódó cikkek

A Fertő-táj ékei

2018. 12. 19. | Munkatársunktól

Kiosztották a legszebb ház a Fertő-tájon pályázat díjait. A Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa a hagyományos évzáró rendezvényén adta át az elismerő címeket.

Újra együtt

2019. 12. 11. | Munkatársunktól

Jövőnk ígérete múltunk igaz ismeretében van – ennek a mottónak a jegyében jelent meg a Perkovátz-Ház Baráti Köre gondozásában az Újra együtt!, Wieder zusammen!, Ponovo zajedno! című naptár.