Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az év európai fája
A pécsi havihegyi mandulafa az év európai fája

Az év európai fája

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

A pécsi havihegyi mandulafa lett a 2019-es év európai fája – tudatta a verseny szervezéséért felelős cseh Ökotárs Alapítvány.

A Brüsszelben kihirdetett eredmény szerint a legtöbb, 45 132 szavazatot a pécsi fa kapta. 

Az online voksoláson győztes mandulafa egy csavarodott törzsű, több mint 135 éves fa, ami a Havihegy csúcsán álló pécsi Havas Boldogasszony-templomnál található. Karmenu Vella környezetpolitikáért felelős uniós biztos az Európai Parlamentben megrendezett díjátadó ünnepségen hangsúlyozta, az idei nyertes az örök megújulás magyar szimbóluma.

Magyarország 4. alkalommal nyerte el valamely különleges történetű fájával az Európai Év Fája kitüntető címet. – A fák arra emlékeztetnek mindannyiunkat, hogy milyen fontos része életünknek a természet – tette hozzá az uniós biztos.

15 európai ország 311 érvényes jelölésből kiválasztott 15 fája versengett egymással a 2019-es Európai Év Fája címért. Az idei megmérettetés második helyezettje az oroszországi abramcevói tölgy lett 39 538 szavazattal, a harmadik pedig a portugáliai Monte Barbeiro évszázados magyaltölgye 32 630 szavazattal.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...