Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az élmények otthona lesz
Látványterv

Fertő: Új út is épül és kikotorják az iszapos medret

Az élmények otthona lesz

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Az ország legnagyobb turisztikai beruházása kezdődött el 2018 decemberében és folytatódik idén is a Fertőn. Mint ismert, közel 30 milliárd forintból újul meg a vízitelep, ahol például új strandot, kikötőt, sportpályákat is kialakítanak majd. A fejlesztésről Kárpáti Béla, a Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója nyilatkozott.

– A Modern Városok program keretében kezdődött el a Sopron–Fertő Vízitelep teljes megújítása a magyar szakaszon – kezdte Kárpáti Béla. – Ez egy komplex beruházás, különösen jelentős, mert Magyarországon a Fertő tó nyílt vízterületét egyedül itt, a fertőrákosi vízitelepnél lehet elérni. Egy régen várt fejlesztésről beszélünk, megújul a telep teljes infrastruktúrája, új épületek készülnek, fejlesztjük a szolgáltató szektort. Az a cél, hogy a Fertő-part vonzó lehetőségként jelenjen meg a turisztikai palettán – valóban legyen az élmények otthona –, több napra is ide csalogatva nemcsak a környékbeli, de a távolabbi városokból, a külföldről érkező vendégeket is. 

A vezérigazgató kiemelte: egy modern, szép, hosszú távon fenntartható, a természetvédelmi, a magyar és térségi értékeket bemutató fejlesztés megvalósítása a cél. Az ország legnagyobb turisztikai beruházása valósul meg a Sopron régióban.

– Minden szükséges engedély a rendelkezésünkre áll a beruházás folytatásához – hangsúlyozta Kárpáti Béla. – A terveknek megfelelően decemberben elkezdődött a terület-előkészítés, amely tavaszig tart. A mélyépítési munkákat várhatóan májusban kezdik, ekkor cserélik ki például a közműveket, és kikotorják a csatornát is.

A vezérigazgató beszámolt arról is, hogy az elmúlt időszakban a fejlesztésben érintett valamennyi társadalmi csoporttal (például horgászok, vitorlások, szörfösök, helyi lakosok, településvezetők) egyeztettek. Mivel munkaterületről van szó, ahol gépek dolgoznak, ezért idén nem lehet majd strandolni a tavon. Fontos, hogy a fejlesztés során kikotorják a jelenleg iszapos medret a parttól befelé körülbelül 50–60 méterig. Egy modern kikötő is épül.

– Lényeges szólnunk a horgászokról – folytatta Kárpáti Béla. – A Fertőn két társaság működik, az egyik a Rákos-patakon, tehát a bekötőút melletti csatornában horgászik, a másik a tó partján, illetve csónakokból. Az előbbi társaság számára is fontos változás lesz, hogy a bekötőutat bővítjük, a kétsávos út mellett külön kerékpáros és gyalogutat is kialakítunk, valamint öblöket, ahol majd parkolni tudnak a horgászok. A patak északi partján (ha befelé haladunk a vízitelepre, akkor a bal oldalon) egy hat méter széles horgászsávot is kiépítünk. Jelenleg körülbelül 300 csónakbérlő van a Fertőn, az új, modern csónakkikötőt 500 férőhelyesre terveztük, de ez szükség esetén bővíthető lesz. Most körülbelül 550 méteren lehet az öbölben parti horgászatot folytatni, ezt közel ötszörösére, 2500 méterre növeljük. Igyekszünk tehát kedvezni a horgászoknak, ugyanakkor idén kérjük a türelmüket. Lesznek az évben olyan időszakok, amikor nem tudnak hódolni a szenvedélyüknek, erről hirdetményekben értesítjük őket.

A szakemberek egyeztettek a Fertő Tavi Vitorlás Szövetséggel is. Közös cél, hogy az építkezés alatt is tudjon működni a klub.

Őrzik, de látogatható a Fertő

Területelőkészítő munkálatok miatt január 10-től napi 24 órában őrzik a Fertő tavi munkaterületet, amely azonban látogatható. Az őrzés célja egyrészt, hogy biztosítsák a zavartalan munkavégzést, másrészt pedig a látogatók védelme. Egyes részeket lezárhatnak, de előfordulhat az is, hogy különböző időszakokban behajtási, bejárási tilalmat rendelnek el az egész területre, amelyet mindenkinek a saját biztonsága érdekében – az esetleges lezárásoktól függetlenül – minden nap 16 óra 30 perckor kötelező elhagyni!

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...