Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az állatok védelmében
A Soproni Állat- és Természetvédők Egyesületének tagjai pozitív előrelépést várnak az állatvédelmi törvény szigorításától. Felvételünkön az egyesület két önkéntese, Bagócsi Szabina (b) Szaffi

Mérgezés, kínzás, felelőtlen szaporítás – szigorúbb büntetés

Az állatok védelmében

| Elek Szilveszter | Zöld Sopron

Január elsejétől szigorodott az állatvédelmi törvény, így súlyosabb büntetés vár a jószágokat megmérgezőkre, haszonszerzési céllal szaporítókra, illetve az állatviadalokon való részvétel is bűncselekménynek számít. Megkérdeztük a soproni állatvédőket: mit gondolnak minderről.

– Aki állatkínzást követ el, az ne ússza meg büntetlenül! – jelentette ki Bodnár Ágota, a Soproni Madármentők Alapítvány elnöke. – Mi sokszor halljuk, hogy „csak egy nyúl” vagy „csak egy galamb”, azonban az állatvédelmi törvény minden gerinces állatra vonatkozik. A szaporítók ellen hozott szigorításnak is örülünk. Sok ilyen helyről származó kisállat beteg, és ezért lemondanak róluk, például „elhagyják” az utcán. Sopronban is egyre több állat kerül ilyen sorsra. A közelmúltban egy hölgy keresett meg minket azzal, hogy talált két nyulat egy reklámtáskába tett hordozóban. Az átfagyott állatok csak a gyors orvosi segítségnek köszönhetően maradhattak életben. Az esettel kapcsolatban feljelentést tettünk, és a rendőrség nyomozást indított. Mindig végigjárjuk a lehetőségeket, és ennek megfelelően fordulunk a hatóságokhoz.

– Nekünk, madarászoknak a mérgezésekkel kapcsolatos fejlemények érdekesek igazán ebben a szigorításban, amelyek közül a szándékosak kifejezetten a ragadozó madarak ellen irányulnak. Remélhetőleg a büntetési tétel felemelése visszatartó erővel hat – hangsúlyozta dr. Hadarics Tibor, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Soproni Csoportjának szakértője. – Üdvözlendő, hogy nemcsak a mérgezés, hanem már az előkészülete is retorzióval jár.

Pozitív előrelépést vár a szigorítástól a Soproni Állat- és Természetvédők Egyesülete is. Mint megtudtuk, ezen a téren határozott fejlődést tapasztalnak a törvényhozás és a lakosság részéről is. Például az emberek egyre büszkébbek, hogy mentett, örökbefogadott kutyájuk van. Remélik, hogy ez a pozitív tendencia maradandó lesz.

Szigorúbb büntetés: Január elsejétől szigorúbban büntetik azt, aki a jószágokat nagy nyilvánosság előtt kínozza. Bűncselekmény lett az állatviadalon való részvétel. Ezentúl 1–5 éves szabadságvesztés járhat a szaporítónak, akinél tíznél több olyan gerinces állat van rossz körülmények között, amelyet kedvtelésből szoktak tartani. Ugyanígy büntetendő, aki méreggel vagy élet kioltására alkalmas csalétekkel pusztít el jószágokat vagy veszélyeztet védett állatokat – még kihelyezni is bűncselekmény ilyen eszközöket.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...