Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az alkonyat mécsvirága
Virág

Az alkonyat mécsvirága

| Zöld Sopron

Sorozatunkban a lakóhelyünk közvetlen közelében élő növények és állatok megismeréséhez, védelméhez szeretnénk hozzájárulni.

A fehér mécsvirág (Me­­land­­ri­­um album) a szegfűfélék családjába tartozó évelő faj. Fehér virágai úgy virítanak az alkonyat idején, mint sok kis apró mécses. Virágának kellemes illata vonzza az éjjeli beporzó lepkefajokat. Virágai egyvirágú­­ak, a termős virágok csészéje felfújt, 5 fehér sziromlevele hasadt. A hímvirágok csészéje hengeres, keskenyebb. Általában délután nyílnak ki és éjszaka is nyitva maradnak. Júniustól szep­­tem­­berig virágzik.

Tompa Mihály így írt róla: „A mécs­­virág, szellős magas/ Bércen lakott: Honnan belátni a kelő/ S nyugvó napot.”

Domb- és hegyvidéki övezet elhanyagolt területein bukkan­­hatunk rá, de szántóföldek gyom­­­­tár­­sulásaiban is gyakori. A 80–100 centiméter magas lágy­­­­­­szá­­rú növényt lándzsás, néha elliptikus levelek borítják a száron átellenesen, de lehet tőlevélrózsája is. Termése tok.


Nagy Árpád

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...