Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Áprilisban érkezik  a füsti fecske

Áprilisban érkezik a füsti fecske

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Sorozatunkban a lakóhelyünk közvetlen közelében élő növények és állatok megismeréséhez, védelméhez szeretnénk hozzájárulni.

Gyakori fészkelő, ősszel elvonuló, országszerte kedvelt ma­­darunk a füsti fecske. Váro­­sunk­­­­ban is költ, sajnos egyre ki­­­­­sebb számban.

Hosszúsága 19 centiméter, fark­­­­­­tolla jellegzetesen, mélyen vil­­lás, háta és szárnya kékesfekete, alsóteste fehér. Torka és hom­­loka sötétvörös, mellén ké­­kes­­fekete szalaggal. Néhány március végén feltűnő előhírnököt követve április közepén érkeznek vissza hozzánk Közép- és Dél-Afrikából.

Fészküket szalmával kevert sárból építik, ezt a pár több éven ke­­resztül is használja. Évente két­­szer költenek, egy-egy alkalommal 4–5 szeplős tojást raknak. A szülők csaknem egész nap repülő rovarokra vadásznak, hogy a fiókák csillapíthatatlan éhségét kielégítsék. A kicsik háromhetesen repülnek ki a fé­­szekből. A sikeresen együtt fészkelő párok gyakran több évig is együtt maradnak.

Az átvonulók sokezres csa­­pa­­­­tok­­ban éjszakáznak a nádasokban. 


Valtinyiné Derdák Loretta

Kapcsolódó cikkek

Ingyenes parkolás

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Az idei ünnepekkor is ingyenes lesz a parkolás Sopronban. A városvezetés döntése értelmében a felszíni parkolási övezetekben december 14., szombattól január 1., szerdáig nem kell fizetni az autósoknak. A hatályos rendelet értelmében a felszíni és mélygarázs éves bérletek 2020. január 31-ig érvényesek.