Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Anita egyedi vászontáskái
Pusztainé Gosztom Anita ökotudatos termékei ezerféle mintában pompáznak Fotó: Griechisch Tamás

A Soproni Kézműves Műhely tagja nyáron varrótábort tart gyerekeknek

Anita egyedi vászontáskái

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Dekoratív textiltáskák, hátizsákok, bevásárlózsákok, kenyérkosarak, uzsonnás- és tornazsákok, mosható szalvéták sorakoznak Pusztainé Gosztom Anita kis varrodájában a környezettudatos gondolkodás jegyében.

– Világ életemben irtóztam a különböző nejlonszatyroktól – mesélte Anita, aki éppen egy vidám virágmintás táskát varrt beszélgetésünk közben. – A kenyeremet a ma már hiányszakmának számító varrással keresem huszonöt éve, ami nemcsak a hivatásom, hanem a szenvedélyem is. Először csak magamnak kezdtem el vászontáskákat varrni a maradék anyagokból. A rokonok, ismerősök beleszerettek ezekbe a kézműves, praktikus termékekbe, így egyre többen kértek tőlem hasonlókat. Ma már széles a paletta, amit készítek a jó minőségű, strapabíró spanyol vászonból: a különböző táskák, zsákok mellett kosarak, bortartók, köténykék és még sok-sok minden kerül ki a kezeim alól.

Pusztainé Gosztom Anita termékei ezerféle mintában pompáznak: jelenleg a legkeresettebbek a spirituális mandalás és a különböző virágos minták, de népszerűek a tengerész stílust idéző változatok, a gyerek hátizsákoknál örök kedvencek a katicás és a baglyos vásznak. A nejlonzacskókat kiváltó bevásárlózacskói is nagyon tetszetősek: a vékony pamutot is vidám mintákkal teszi egyedibbé. Saját családja számára is ebben vásárolja a gyümölcsöt, a pékárut. Mint meséli: igazi öröm számára, ha egy-egy újabb formát kísérletez ki, csak olyan táskákat készít, amely saját kútfőjéből származik. A Soproni Kézműves Műhely tagja, ennek keretében nyáron varrótábort is tart gyerekek számára. Szívfájdalma, hogy az általa annyira szeretett, szép szakmát ma már egyre kevesebben űzik, és hobbiból is alig-alig ülnek varrógéphez.

Pusztainé Gosztom Anita már gyermekkorában nagyon szeretett alkotni, annak idején maradék anyagokból még kézzel varrta a babái ruháit. Amikor életében először géppel varrhatott, rájött: egész életében szívesen foglalkozna ezzel. Az pedig külön öröm számára, hogy a vászontermékek varrásával egyben a környezetvédelem ügyét is szolgálhatja.

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...