Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Aki a virágot igazán  szereti
Horváth Sándor és társai rendszeresen gondozzák az elhagyatott sírokat Fotó: Horváth Ferenc

Aki a virágot igazán szereti

| Cziráki Viktória | Zöld Sopron

2006 óta működik a Virágos Sopronért Mozgalom. Az eltelt több mint egy évtized alatt számtalan előadást tartottak, és megannyi vetőmagot és palántát osztottak ki – Horváth Sándornak, a kezdeményezés „lelkének” köszönhetően.


Horváth Sándort, vagy ahogy sokan hívják: Sanyi bácsit nem kell bemutatni a természetkedvelő soproniaknak. Ő az a lelkes egykori főkertész, aki 2006-ban életre hívta a „Egészséges, emberibb környezetért, Virágos Sopronért Mozgalmat”. A kezdeményezésére indult öntevékeny csoport előadássorozata havonta az aktuális kerti teendők bemutatása mellett a szép parkok, kertek, természeti értékeink megismerését szolgálja. – Célunk, hogy a környezetünket szebbé tegyük, illetve az előadásokon a tapasztalatokat megoszthassuk egymással – mondta el a Soproni Témának Sanyi bácsi.

– Egészséges, em­­beribb környezetért, a virágos Sopronért – ez a szlogenünk, tehát nemcsak a növényekről, de a közösség érdekében a testi–lelki egészségről is szó esik ezeken a rendezvényeken.
Horváth Sanyi bácsi hatalmas szervezőerejének, ismeretségének köszönhetően számos előadót hallhattak az érdeklődők, akik bepillanthattak kutatóintézetek, füvészkertek, virágnemesítő műhelyek életébe, megismerkedhettek a Lippai kertészeti szakközépiskola tankertjével, az egyetem botanikus kertjével, a fertődi kastélyparkkal is.


– Tanácsot adnak, de kalácsot nem – szokták mondani. Hát, ez ránk nem igaz, hiszen mi „kalácsot” is adunk, amikor ingyenes palánta, virághagyma és vetőmag felajánlásával járulunk hozzá a szép környezet kialakításához – tette hozzá Sanyi bácsi. – Évente a városi temetőkben a hozzátartozókkal nem rendelkező ismert soproni elhunytak nyughelyét szoktuk rendbe tenni. Szerencsére sok soproninak fontos az élhető környezet. Vannak támogatóink, mint például a GYSEV Zrt. vagy a Városszépítő Egyesület. A szervezésben dr. Varga Mária nyújt nagy segítséget.

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...