Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ajándék nyár
A Deák téri időjárásjelző az őszi napsütésben Fotó: Griechisch Tamás

Ajándék nyár

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Gyakorlatilag április óta tart a nyár Sopronban. Az év eddig eltelt tíz hónapjában több hétig tartó száraz időszakok váltották egymást, közéjük általában özönvízszerű esőzések ékelődtek.

– A felmelegedés szempontjából mindenképp egyedi időket élünk, ehhez alkalmazkodnunk kell – mondta el lapunknak Kiss Márton, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) észlelőhálózati koordinátora. – Városunkban az elmúlt 110 évben több mint egy fokot emelkedett a középhőmérséklet. Idén pedig kis túlzással, de április óta tart a nyár. 

Az OMSZ soproni főállomásának adatai szerint az év eddig eltelt tíz hónapjában 632 milliméter csapadék hullott, ami gyakorlatilag egy teljes év csapadékmennyiségének felel meg (átlagosan 639 milliméter szokott esni). Bár esős volt az év, de a csapadék eloszlása szélsőségesen alakult, gondoljuk csak a júniusi esőzésekre, viharokra vagy a szeptember első pár napján lehullott 100 millimétert meghaladó csapadékra.

A feljegyzések szerint 1987-ben szeptember 4-én 34,8 Celsius-fok volt, ez a legmagasabb soproni őszi érték, míg 1902. november 28-a tartja a minimumot -15,0 fokkal. Idén október 31-ig ezek a határértékek 29,9 fok és 2,8 fok voltak. – Ebből a megközelítésből nézve már nem tűnik olyan szélsőségesnek az idei időjárás – tette hozzá Kiss Márton. – Megtörtént, hogy ebben az őszi időszakban már sokszor túl voltunk az első havazáson, és 1998-ban október végén már mínusz 10 fok alatti hőmérsékletek is előfordultak. Most erre még várnunk kell. Mintegy két hétig látunk előre, de az valószínű, hogy november közepéig marad a csendes, őszi idő, az átlagnál pár fokkal magasabb hőmérsékletekkel, jelentősebb csapadék nélkül. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az átlagnál kissé enyhébb és csapadékosabb télre számíthatunk.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...