Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
AddTovább: ruhacsere  és környezettudatosság
Egy ember legfeljebb tíz ruhadarabot vihet be, és helyettük szabadon választhat a mások által leadott holmik közül a kapott kuponok felhasználásával. Fotó: Filep István

AddTovább: ruhacsere és környezettudatosság

| Madarász Réka | Zöld Sopron

AddTovább ruhacsereprogramot hirdettek a hulladékmentes életforma elkötelezettjei. A Kertvárosi Vásárcsarnokba bárki elviheti megunt, de még jó állapotban lévő darabjait, és új kincsekre is bukkanhat.

„Helyi programok, ötletek, megoldások az ökotudatosság jegyében” – foglalja össze témáit a Zöld Sopron Local ZW Facebook-csoport, melynek számtalan ötlete közül csak egy a ruhacsere.

– Általában börzéken szoktak ruhákat csereberélni, ám a pandémia miatt erre most nincs lehetőség. Így merült fel az állandó helyszín gondolata, ahol – a járványügyi előírásoknak megfelelően – nem gyűlik össze tömeg – tudtuk meg Almási-Thomka Orsolyától, az egyik szervezőtől. – Pfeiffer Judit rendelkezésünkre bocsátotta csomagolásmentes üzletének az egyik sarkát, ahol a közelmúltban már fel is állítottunk egy sztendert.

A barátságos kis boltban keddtől péntekig napi egy órában (az időpontot hetente frissítik a Facebook-csoportban) vesznek át kifogástalan és gyűrődésmentes állapotú, frissen mosott darabokat. Mindenki kap annyi – természetesen újrahasznosított papírra, fabélyegzővel nyomtatott – kupont, amennyi a leadott ruháinak a száma. Egy ember legfeljebb tíz nadrágot, kabátot, pólót, pulóvert vihet be, és helyettük szabadon választhat a mások által leadott holmik közül a kapott kuponok leadásával. A program lényege a csere, a körforgás beindítása. A távlati cél az, hogy a kezdeményezéshez több, az oldal profiljához illő vállalkozás csatlakozzon befogadóként, így több helyen nyílik lehetőség a kincsvadászatra. Mivel a beváltásuk nincs időhöz kötve, aki a héten leadott ruhák között nem talál neki megfelelőt, az akár a nyári kollekcióból is válogathat.

– Nem néhány emberre van szükségünk, akiknek az életmódja tökéletesen hulladékmentes, hanem millióra, akiknek ez tökéletlenül sikerül – tette hozzá Orsi. – Szeretnénk egy jól együtt mozgatható, tömör közösséget létrehozni, melynek tagjai helyi szinten segítik egymást a zöld témákhoz való hozzáférésben – kezdve azzal, hogy mit, hol érdemes vásárolni, egészen addig, hogy ki, mit tehet a környezetvédelem érdekében.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...