Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Ablakok a világűrre

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Űridőjárás, táncoló vörös lidércek és óriásvillámok, napfizika, űrcsillagászat, földmegfigyelés – ezekről a témákról is eszmét cseréltek a hazai űrkutatás képviselői a Sopronban rendezett konferencián.

– Az emberiség mindennapi életében fokozott szerepe van és lesz az űrtevékenységnek – emelte ki dr. Ferencz Orsolya, űrkutatásért felelős miniszteri biztos. – A kormány a szektor megerősítése érdekében 2019-ben megduplázta a korábban erre a célra fordított költségvetési forrásokat. – A fórum eredetileg vándorkonferencia volt, de 2015-ben a Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet lelkes szervezőbizottságának köszönhetően olyan jól sikerült az akkor Sopronban tartott rendezvény, hogy immár harmadszor térünk vissza a hűség városába – mondta dr. Bacsárdi László, a szervezőbizottság társelnöke. 

A Magyar Asztronautikai Társaság és az Geodéziai és Geofizikai Intézet közös tanácskozásán az üstököskutatás legújabb eredményeiről is szó volt a Rosetta űrszonda mérései alapján. A kutatók azt is elmondták, hogy a NASA-tól meghívást kaptak egy olyan projekt kidolgozására, amely a Holdra való leszállást készíti elő. Az egyik központi kérdéskör az volt, hogy miként lehet az utánpótlást megoldani a hazai űrkutatásban. Két olyan programról is szó esett, amely a középiskolások körében népszerűsíti a területet. Az egyik a Magyar Asztronautikai Társaság Űrtábora, amelyet 2015-ben Sopronban szerveztek meg, idén Sátoraljaújhelyen várják a téma iránt érdeklődő fiatalokat. A másik kezdeményezés egy soproni, földrengések vizsgálatával foglalkozó kutatóhoz, Kiszely Mártához kapcsolódik, aki elindított egy országos programot a Mars rengések vizsgálatával kapcsolatban, amelyben középiskolás diákok foglalkoznak a témával.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...