Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A Zöld Sopronért megálmodója
Kónya Máté két osztálytársával alapította meg a Zöld Sopronért Társaságot. Fotó: Filep István

A Zöld Sopronért megálmodója

| Madarász Réka | Zöld Sopron

A széchenyis fiúk által alapított Zöld Sopronért Társaság – számos szemétszedési akció és egy nagyobb volumenű faültetés után – most iskolája „zöldítésén” fáradozik. A lelkes diákok előadásokat tartanak, illetve udvarfelújítást terveznek.

Kónya Máté 2021 márciusában kutyasétáltatás közben arra lett figyelmes, hogy a lakóhelyén, az Aranyhegyen rengeteg a hulladék.

– Próbáltam eltávolítani a szemetet, de egyedül nem boldogultam, ezért szóltam két barátomnak – mesélte. – Még hárman is kevésnek bizonyultunk a feladathoz, így meghirdettük az első szemétszedő akciónkat, amire már körülbelül 30-an össze is jöttünk.

A második eseményen, áprilisban a fiúk már nagyobb fába vágták a fejszéjüket: úgy döntöttek, hogy megtisztítják egész Ágfalvát. Szerencsére mintegy 120-an össze is gyűltek, így fiatalok és idősek együtt szorgoskodtak reggeltől estig. A következő projekt a Sopron Plaza mögötti terület – főként háztartási és elektronikai – hulladékoktól való megtisztítása volt.


– A közösségünket két osztálytársammal, Kókai Márkkal és Szittyai Gergővel alapítottuk – folytatta a 11.A osztályos fiú. – A létszámunk szerencsére folyamatosan bővül, Facebook-oldalunkat pedig már több mint hatszázan követik. Közös programokat szervezünk a Zöld Sopronért Egyesülettel, a városi könyvtárral pedig virágosítást, illetve szemétszedést tervezünk. A hulladék elszállításáról a Sopron Holding gondoskodik.

A fiúk még a szórakozást is képesek feláldozni, ha tehetnek valamit a természetért. Júliusban sütögetni indultak Brennbergbánya felé, de olyan mennyiségű hulladékot találtak, hogy végül is inkább szemétszedésbe kezdtek. Közben egy érdekes leletre is bukkantak: egy hegyiszitakötő-lárvára, amit beszolgáltattak a Soproni Egyetemnek. A következő akciójuk az iskolájuk tanulóit célozta meg, a helyszín pedig a Pihenőkereszt és környéke volt.

– Legutóbb 150 facsemetét ültettünk el a Soproni Egyetemmel közösen a Fehér úti tónál – tette hozzá Máté. – Nagy örömünkre az iskolánk is maximálisan támogat bennünket, a GeoNight (földrajz éjszakája) elnevezésű eseményen lehetőséget kaptunk arra, hogy a közösségünkről beszéljünk. A jövőben minél több hasonló jellegű előadást szeretnénk tartani a társainknak.

A fiúk részt vettek a TV2 Zöld Gömb – Vertikál Kupáján is, a részletekről azonban még nem számolhatnak be.

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...