Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A Várisi sétaút
Fotó: Németh Péter

A Várisi sétaút

| P. Horváth László | Zöld Sopron

A Soproni Parkerdőt bemutató sorozatunk második részében a Várisi sétaútra látogatunk, majd az országban elsőként átadott erdei tornapályára fordulunk rá.

A Várisi sétaút tanösvényt a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. a soproni önkormányzat támogatásával alakította ki 2011 júniusában. 2012-ben további jelentős fejlesztéssel készült el az Ojtozi sétány közvilágítása. 

A tanösvény a Lövér Szálló elől indul, és mintegy 3300 méter hosszan, végig kiépített úton az Ojtozi sétányba csatlakozva ér vissza a kiindulási pontba. Csak gyalogosan járható be, azon gépjárművel közlekedni, valamint lovagolni és kerékpározni tilos. A kialakítása igazán családbarát: padok és asztalok várják az idősebbeket, pelenkázók, játszótér fogadja a kisgyermekes látogatókat.

A kalandra vágyók éjszakai kivilágításban is gyönyörködhetnek a táj és az ojtozi csata emlékművének szépségeiben.

A sportolni vágyók igénybe vehetik a nagyrészt a Várisi sétaúttal közös nyomvonalon haladó erdei tornapályát. Az országban elsőként 1971-ben kialakított tornapálya hossza 2 kilométer és 20 állomásból áll. Ezek helyét táblák jelzik, amelyeken tájékozódhatnak az elvégzendő feladatokról.

A pályát bárki, bármikor térítésmentesen használhatja, az Ojtozi sétány Fagus hotel felőli részétől indul, végighalad a sétányon, amely egész évben éjszakai világítással is ellátott. Ezen a szakaszon fitneszeszközöket helyeztek el, amelyeket a világításnak köszönhetően akár késő este is használhatnak. Ezt követően egy rövidebb, meredek szakasz után a Dalos-hegyi sípálya irányába fordul, majd visszavezet a Lövér hotel melletti buszfordulóig, ahol a pálya véget ér. Az Ojtozi sétány utáni szakaszokon fából készült erőegyensúly és ügyességi eszközök váltakoznak.

A Várisi sétaúton információs táblák mutatják be a Sopronban és környékén található látványosságokat, természeti értékeket, a parkerdőt és az itt folyó erdőgazdálkodást. A jelölése stilizált Tűztorony.

Forrás: A Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. gondozásában megjelent Várisi sétaút tanösvény című kiadványa.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...