Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A vágott virágok titkai
– Mielőtt behelyezzük a virágot a vázába, mindig vágjunk le a szárából ferdén néhány centimétert! – ajánlja a virágkötő. Fotó: Filep István

Lassabban hervad

A vágott virágok titkai

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Több hölgy idegenkedik a vágott virágtól, mert az gyorsan elhervad. Vajon mit tehetünk azért, hogy a szépséges csokorban minél tovább gyönyörködhessünk?

– A virágfejnek az a célja, hogy a benne található magot megérlelje, amihez vízre, fényre és megfelelő hőmérsékletre van szüksége – tudtuk meg Jády-Mórocz Lívia virágüzlet-tulajdonostól. – A vágott virágok sokszor távoli országokból érkeznek a kertészetekbe, mégis frissek. Ez annak köszönhető, hogy a friss vágás után azonnal vízbe teszik őket.

Az is elengedhetetlen, hogy mielőtt behelyezzük a virágot a vázába, mindig vágjunk le a szárából ferdén néhány centimétert. Így lehetővé tesszük, hogy fel tudja venni a vizet.

– Arra is figyeljünk, hogy ne hagyjunk a virágunk vízbe kerülő szára körül olyan növényi részt, ami bomlásnak indulhat – folytatta a virágkötő. – Ez okozza ugyanis a víz algásodását, opálosodását és a kellemetlen, a bomlás következtében kialakuló szagok terjengését. Ezt a folyamatot egy apró levél is elindíthatja, csökkentve ezzel virágunk élettartamát. Ekkor elrothad pár nap alatt.


A tulipánról is érdemes leszedni az alsó leveleit, hogy csak a virág szára legyen vízben. Vannak olyan növények, amelyek tejes nedvet engednek vízbe tételkor, például a nárcisz. Ezek alatt ajánlatos pár óra után vizet cserélni.

– A virágok vízigény tekintetében nagyon különbözhetnek egymástól – részletezte Jády-Mórocz Lívia. – A legtöbb visszavágáskor sok, majd pár óra után kevesebb vizet igényel. A gerberát, a kálát, a tulipánt, vagyis a szivacsosabb szárúakat kevés vízben tartsuk. A rózsát, a lizikét, a krizantémot, vagyis a rostosabb szárúakat több vízben, hosszabb száron hagyva tegyük a vázánkba, és akár hosszanti vágásokat is tehetünk a szárvégeiken.

Lassabban fog elhervadni a virágcsokor, ha óvjuk a fénytől, nagy melegtől. Hideg esetén csomagolva szállítsuk a virágokat! Se fagy, se verőfényes napsütés esetén ne hagyjuk őket az autóban! Ha mindezeket a szabályokat betartjuk, hetekben mérhető egy vágott virág élettartama.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...