Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A vadaspark sokszínű lakói
Az Erdő Háza vadasparkjához fahídon keresztül juthatunk, így fentről láthatjuk a kifutókat. Rudi, Hófehérke és a többi dámvad gyakran együtt keres árnyékot a fák között. Fotók: Filep István

A dámbikák 130 kilogrammosra is nőhetnek, agancshullatásuk hamarosan kezdődik

A vadaspark sokszínű lakói

| Etzl Edgár | Zöld Sopron

Tudja mi az a rudli? Melyik állat dagonyázik, és milyen a döhér bika? Új sorozatunkban az Erdő Háza lakóit mutatjuk be.

Tavaly nyári átadása óta több mint húszezer turistát vonzott a Muck új látványossága, az Erdő Háza. Az ökoturisztikai látogatóközpont a Tanulmányi Erdőgazdaság által szervezett nyári táboroknak is fontos állomásává vált. A nyár végén az itt táborozó gyerekek nevezhették el a vadaspark néhány lakóját. Választásuk egy alkalommal pont az európai dámvadak (Dama dama) példányára esett.


– A dámvadnak három színváltozata él hazánkban: a rozsdabarna, a sötét és a világos. A vadasparkban élő négy dámtehén közül egy sötét, egy pedig világos, utóbbit a gyerekek kívánságára Hófehérkének kereszteltük el – magyarázta Sárközy Áron, az Erdő Háza ökoturisztikai asszisztense.

Hófehérke és társai szerencsésebbek, mint a szomszédos kifutó nagyobb testű gímszarvasai: a dámok között él ugyanis a Rudi nevű bika, aki egyenesen a Margit-szigetről érkezett az Erdő Házába. – Úgy sejtjük, hogy a tehenek közül legalább kettő vemhes – tudtuk meg Sárközy Árontól, aki azt is elárulta, hogy a borjak a tavasz végétől a nyár elejéig tartó ellési idő során jöhetnek világra.


A dámok agancsa augusztusra fejlődik ki, amelyet a következő tavaszig viselnek. Több hullajtás után viszont ellaposodva nő vissza a csontképződmény, amelyet lapátnak nevezünk. Az elhullajtott agancsokat az erdőgazdaság engedélye nélkül tilos gyűjteni.

A faj üzekedési időszakát a szaknyelv barcogásnak hívja. A bikák szeptemberben már összemérik lapátjaikat, októberre kikaparják a barcogóteknőjüket, melybe kényelmesen bele tudnak feküdni. A bikák jellegzetes, gurgulázó hanggal csalogatják a teheneket, akik az agancs és az erőnlét alapján választanak a hímek közül, akik évente több tehenet „borítanak”. A bikáknak fontos, hogy jó kondiban legyenek, hiszen ebben az időszakban a folyamatos aktivitás miatt alig esznek, a nász végére súlyuknak jelentős részét elveszíthetik.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...