Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A titok a mértékletesség
A magasabb fű több oxigént termel, és több szén-dioxidot is köt meg, vagyis több a haszna. Fotóillusztráció

A titok a mértékletesség

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Sok férfi, bár nem szereti, de hétvégenként szinte nemzeti sportként gyakorolja a fűnyírást. Nemcsak a szomszédok, de a gyep is hálásabb lenne, ha évi 5–6 alkalomra szorítanák vissza ezt a tevékenységet.

Ha azt szeretnénk, hogy szép gyepünk legyen, tartsunk mértéket a tápanyag-utánpótlásban és az öntözésben is!

– Először is azt érdemes eldöntenünk, hogy mi a célunk, és ennek megfelelő fűkeveréket válasszunk! – ajánlja dr. Tuba Katalin, a Soproni Egyetem Erdő- és Természeti Erőforrás-gazdálkodási Intézetének egyetemi docense. – Kisgyermekes családoknak mindig a sportkeveréket javaslom, ugyanis abban több a tarackoló fűféle, így jobban bírja a mechanikai igénybevételt. Ha egy idős házaspár díszkertjéről van szó, ők nyugodtan dönthetnek különféle pázsitok mellett is. Tudnunk kell, hogy az árnyéktűrő fűkeverék sem bírja a mély árnyékot, ezért kertünknek ezekre a területeire árnyéki gyeppótló telepítése javasolt, ilyen például a borostyán vagy a vinka.

A gyep alapvetően egyszikű fűfélékből áll, ám kaphatóak virágos fűkeverékek is, melyek kétszikű növények magjait is tartalmazzák, például a pillangós vagy a fészkes virágét.

– A gyep öntözése részben függ a típusától – folytatta a kertészmérnök. – A szárazságot leginkább a szárazságtűrő, utána a sportkeverék, aztán az árnyéktűrő fűkeverék bírja, a legtöbb locsolást pedig a pázsitok igénylik. Viszont arra is ügyeljünk, hogy ne öntözzük túl, mert az a gombák elszaporodásához vezethet. Ha a gyepben megjelenik a moha, az jelzi, hogy levegőtlen. Ezt okozhatja a nem megfelelő öntözés is. Ha nincs gyepszellőztető gépünk, ilyenkor gereblyézzük át alaposan, feltépve a levegőtlen részeket!

A szakember azt javasolja, ha bokros gyepet szeretnénk, vegyük alapul a nyugat-európai példát, ahol csak háromszor kaszálnak egy évben. A magasabb fű több oxigént termel, és több szén-dioxidot is köt meg, vagyis több a haszna. Ha időnként megvárjuk, hogy a fű kalászt hozzon, akkor pedig maga fogja kiszűrni azokat a fajokat, amelyek nem ehhez a környezethez adaptálódtak. A tápanyag-utánpótlásban ugyancsak a mértékletesség legyen a mérvadó: egyszer vagy maximum kétszer egy nyáron.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Erdei találkozási pont

Erdei találkozási pont

2024. 06. 12. | Köves Andrea

Felavatták a hétvégén a Károly-kilátóval szemben található Z-, azaz Zérókövet, amely a soproni természetjárók összetartozását jelképezi.

Virágos erkélyek

Virágos erkélyek

2024. 06. 12. | Madarász Réka

A növények amellett, hogy barátságosabbá teszik az erkélyünket, egyéb hasznot is hozhatnak: távol tarthatják a rovarokat, szúnyogokat. Viszont érdemes...