Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A tisztább városért dolgoznak

Hűtőszekrényt, számítógép-monitort és traktorgumit is találtak a Tómalmon

A tisztább városért dolgoznak

| Elek Szilveszter | Zöld Sopron

Több olyan civil csoport van Sopronban, amelynek tagjai hétről hétre kesztyűt és zsákot ragadnak, hogy megtisztítsák városunkat a szeméttől. Közös motivációjuk, hogy szeretik Sopront – és ezért, ha kell, egy kidobott hűtőszekrényt vagy traktorgumit is eltakarítanak.

Szemetes zsákok egymásra halmozva – ez látható azokon a fotókon, amit egy civil kezdeményezéssorozat szervezőjétől, Fehérvári Esztertől kapott a szerkesztőségünk. Ez a rengeteg hulladék már nem rontja Sopron egyik legszebb részének látványát – ugyanis önkéntesek összeszedték mindazt, amit mások könnyelműen elhajítottak. – Idén március 17-től kezdve gyűjtöm a szemetet a régi Florascánál, a Lehár Ferenc utca, a Győr felé vezető vasúti sín és a 84-es elkerülő út területen – kezdte a szervező. – Általában egyedül teszem ezt, de többször segítettek már a kutyasétáltatások során összejött csapat tagjai is.

A szemét vonzza a szemetet – tapasztalta Fehérvári Eszter. Úgy vélekedik, hogy ha a gyalogos nem lát például eldobott sörös dobozt, akkor ő sem hajítja el a sajátját. A példamutatás is motiválja. – Sokat beszélgettem a környék lakóival, mindenki szörnyülködött a sok szemét láttán. A kezdeményezésem nyomán talán a környéken élők fokozottabban figyelnek a környezetükre.


Mint megtudtuk, az önkéntesek az akcióik során WC-kagylót, tévét és vízipipát is találtak.

– Hűtőszekrény, számítógép-monitor és traktorgumi is szerepel a repertoárunkban – ezt már Csuka Ákos sorolta fel lapunknak, aki társaival a Kis- és Nagytómalom, valamint a kecske-hegyi kilátó környékén szokott szemetet szedni. – Amikor meglátom, hogy ismét sok hulladékot dobtak el a tó körül, szemétszedési akciót hirdetek. Volt olyan év, hogy 3–4 alkalommal is összejöttünk e célból. Idén eddig csak egy ilyen programunk volt, de az annál eredményesebb.

A Csuka Ákos szervezte gyűjtésekben soproniak, kőhidaiak és fertőrákosiak is részt vesznek, illetve a Sopron és Vidéke Horgász Egyesület is támogatja a munkájukat. Előfordult, hogy csupán tizenöten gyűltek össze, de voltak már nyolcvanan is. – Általában 1–3 köbméter hulladékot szoktunk összeszedni – osztotta meg velünk Csuka Ákos. Az önkéntes a szemetelés megelőzéséért is tesz: az ő kezdeményezésére, az önkormányzat támogatásával 10 darab hulladéktárolót is kihelyeztek a Tómalom környékén.

Több zsák szemetet gyűjtöttek össze az önkéntesek a régi Florascánál, a Lehár Ferenc utca, a Győr felé vezető vasúti sín és a 84-es elkerülő út területén.

Rövid megszakítás után szerkesztőségünk kedvéért szevezett újabb akciót a ­Maya-kosz-ki nevű csoport. Tagjai 2014-ben fogtak össze, hogy együttes erővel tegyenek a város tisztaságáért. A legfontosabbnak a megelőzést tartják, még saját kiáltványt is szerkesztettek. Ebben kiemelték: Sopron egy ékszerdoboz – ahhoz, hogy ez így maradhasson, a hatóságok, a rengeteg köztéri szemetes és a civil összefogások erőfeszítései sem elegendőek. – Tudatosítani kell az emberekben a szemetelés következményeit – emelte ki dr. Weltler Magdolna, az összefogás szervezője. – Egy gondosan megtervezett médiakampány talán segítene a helyzeten.

A csapatnak leginkább a cigarettacsikk ad munkát – a legutóbbi, Deák téri gyűjtése során is ebből került a legtöbb a zsákokba. Emellett problémát jelent az önkéntesek meglátása szerint a sok kutyapiszok és a szeszes italos üvegek is. A Maya-kosz-ki akciói a belváros terei, parkjai mellett elsősorban a vasútállomásra és a buszpályaudvarra koncentrálnak. – Azért ezekre a helyekre, mert fontos, hogy az ide érkezők első benyomása pozitív legyen a városunkról – hangsúlyozta Bolla Marianna, a csoport tagja. Az önkéntesek a pozitív visszajelzések alapján bíznak abban, hogy sokan követik a példájukat a jövőben.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...