Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A természet közelében
A Hunyadi-iskola negyedikes diákjai madárgyűrűzési programon vettek részt a Fertő-parton. Fotók: Máthé Alexandra

Fertő-part: Több védett madár megjelent az építési területen

A természet közelében

| Zöld Sopron

Madárénektől hangos a Fertő-parti beruházáshoz tartozó mintegy 12 hektáros fás terület. A leendő ökopark helyszínét frissen kizöldült fák, bokrok foglalják el, melyek számos énekesmadárnak nyújtanak fészkelő- és költőhelyet.

– A tapasztalatok szerint az építési munkálatok nem zavarják a madarakat a mindennapi életükben – mondta dr. Kalmár Sándor természetvédelmi szakértő, aki a beruházás kezdete óta rendszeresen követi, monitorozza a terület élővilágát. – Újabb és újabb fülemülék tudatják énekükkel, hogy ez az ő költőterületük.


A területen rendszeresen szerveznek madárgyűrűzéseket, legutóbb, a madarak és fák napja alkalmából a Hunyadi János Evangélikus Általános Iskola negyedik osztályos tanulói vettek részt a programon. Fülemüle, szajkó, barátposzáta, kerti poszáta – csak néhány a területre jellemző madarak közül, melyek a gyerekek legnagyobb örömére a hálóba akadtak. Mielőtt az állatok megfelelő gyűrűt kaptak, és szabadon engedték őket, a szakember megállapította a fajukat, a nemüket és az életkorukat.


Az ornitológus kiemelte: a projekt tervezésekor is fontos szempont volt, hogy a területen meglévő facsoportok érintetlenül maradjanak. Az itt létrejövő ökopark a környezeti nevelést segíti majd, ahol a térségi iskolák tanulói testközelből ismerhetik majd meg az élővilágot, és ehhez hasonló foglalkozások, bemutatók részesei lehetnek. – Ennek az ökocentrumnak ez egyik feladata, hogy bemutassa a Fertő tó jellegzetes élőhelyi környezetét, a rovarvilágát éppúgy, mint a halak, kétéltűek, hüllők, madarak és emlősök életét, vagyis mindent, ami élőhelyi szempontból ide tartozik – hangsúlyozta dr. Kalmár Sándor. – Ráadásul a fejlesztés révén új vizes élőhelyek is létrejöttek, amelyek olyan vízi madárfajokat is idevonzanak, amelyek korábban nem voltak jellemzőek a strand területen.


A kutatók védett és fokozottan védett fajokat is lencsevégre kapnak az építési területen. A szakértő arról számolt be, hogy az északi és a déli lagúna partján már tavaly fészkeltek az üstökös récék és a cigányrécék, a kotrások során az iszaptározókban rögtön megjelentek és sikeresen fészkeltek a gólyatöcsök, de a parti madarak, mint a cankók is rögtön elfoglalják ezeket az élőhelyeket.

Forrás: fertopart.hu 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...