Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A téli kert tündéri dísze
A hunyor virágai már nagyon korán megjelennek, lehetnek fehérek, rózsaszínek, sötétvörösek vagy akár kékes és zöldes árnyalatúak is. A növény minden része mérgező. Fotóillusztráció

A téli kert tündéri dísze

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Egyre nagyobb teret hódít a téli örökzöldek között a hunyor, mely változatos árnyalataival nyugalomban lévő kertünk üde színfoltja lehet. A növénynek különösebb gondozásra nincs igénye.

A hunyor egyik különlegessége, hogy már nagyon korán megjelennek a virágai, melyek lehetnek fehérek, rózsaszínek, sötétvörösek vagy akár kékes és zöldes árnyalatúak is.

– A német nyelvterületen Krisztus rózsájaként vagy havirózsaként ismert növény a boglárkafélék családjába tartozik – tudtuk meg Jády-Mórocz Lívia virágüzlet-tulajdonostól. – Szépséges, sugarasan szabályos virágai elvarázsolják szemlélőjét. Méregzöld, kézre hasonlítóan tagolt, bőrszerű levelei enyhén fényesek.

A növény Magyarország minden területén megél. Virágzása tartós, sokszor majdnem egy hónapon át pompáznak a sziromszerű virágtakaró levelek. A csészelevelek sokáig megmaradnak a növényen, csak a színük változik zöldre vagy bíborra.

– Rizómáját kertünk árnyékos részére ültessük! – folytatta Lívia. – Kedvező időjárás esetén már novembertől csodálhatjuk a virágzását. A hó alól is előbukkan a virága, mely egészen áprilisig illatozhat. A nyár a növény számára már nyugalmi időszakot jelent, ezért nincs szüksége öntözésre, még forróság esetén sem. Legjobban tőosztással szaporítható, melyre a nyári hónapok alkalmasak. Laza, jó vízáteresztő képességű talajba helyezzük! Az új egyedek 3 év után virágozhatnak ismét. A kis bokorrá cseperedő növény akár 25 éven keresztül is viríthat.

A növénynek különösebb gondozásra nincs szüksége, arra azonban igen, hogy január–februárban a régi, elszáradt leveleket levágjuk, ezzel megelőzve a levélfoltosságot. Ebben az esetben ugyanis a növény elpusztul. Ha a levelein fekete csíkok jelennek meg, a szirmai és a levelei deformálódnak, az vírusos betegségre utal. Ilyenkor a fertőzött leveleket el kell távolítani. A hunyorral vigyázzunk, ugyanis minden része mérgező. A természetben található változatai szigorúan védettek.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...